Ildsjæle inviterer

Frivillighed og fællesskab er i fokus, når 14 ildsjælegrupper over hele landet inviterer lokalsamfundet indenfor med støtte fra Underværker – Realdanias kampagne for ildsjæle i det byggede miljø. Første arrangement løber af stablen på lørdag, når Ungdomskulturhuset Vognporten i Ballerup inviterer til familiekoncert – og alle er velkomne.

Ildsjæle skaber lokale underværker
Fælles fejring af de sociale foreningers arbejde i Greve på Midtsjælland. Høstfestival med lokale fødevarer i Sdr. Bork i Vestjylland. Eller musik og brunch i en nyistandsat sulelænge i Magtenbølle på Fyn.

Hele 35 ildsjælegrupper tog udfordringen op, da Underværker før sommerferien bad ildsjæle i det byggede miljø om at byde ind med idéer til arrangementer, der bidrager til lokal glæde og livskvalitet, viser ildsjælenes projekter frem og skaber en anledning til at møde kampagnen Underværker.

Nu er 14 idéer udvalgt til støtte, og alle er velkomne til den perlerække af sprudlende, ildsjælebårne arrangementer, som er på vej over hele landet:

”I Realdania har vi længe støttet byggeriets ildsjæle i at skabe bygninger og steder, der kan bruges som ramme om lokale fællesskaber. Med ’Ildsjæle inviterer’ vil vi gerne bidrage til, at ildsjælene får de bedste muligheder for at skabe lokal begejstring om deres projekt - og måske inspirere andre til også at føre deres idéer ud livet,” siger Christian Andersen, programchef i Realdania.

Selvom idéerne er vidt forskellige, har de det til fælles, at de samler lokalsamfundet om en bygning, et sted, en sag.

En del af ildsjælene bag de udvalgte arrangementer har tidligere fået støtte til byggeprojekter gennem Underværker-kampagnen og kan nu vise resultatet af deres anstrengelser frem. Og andre har brugt ansøgningsmuligheden til at skabe opmærksomhed om den sag, de brænder for – det være sig bygningsarven, kunst og kreativitet, lokale fødevarer eller socialt arbejde.

Ved alle arrangementer vil der være mulighed for at høre mere om, hvordan man kan gøre sin idé til virkelighed gennem kampagnen Underværker. 

Arrangementerne støttes hver med op til 10.000 kr.

Frivilligheden fejres over hele landet
Allerede på lørdag den 13. august slår de første ildsjæle dørene op, når Ungdomskulturhuset Vognporten i Ballerup inviterer til familiekoncerten ’Live på Dragebakken’. 
De øvrige arrangementer finder sted løbende henover sensommer og efterår:

 • Lørdag d. 13. august kl. 15.00-20.00: Live på Dragebakken, Hede- og Magleparken i Ballerup
  ”Live på Dragebakken” er et koncertarrangement, som afholdes i samarbejde med projekt ”Mere Monitor”. Arrangementet understøtter arbejdet med at styrke fællesskabet og sammenholdet i Hede- og Magleparken og vil dagen igennem byde på forskellige professionelle musiknavne suppleret af talenterne fra ”Mere Monitor”. Se Facebook-invitationen her

 • Lørdag d. 27. august kl. 10.00-22.00: Ildsjæle har også maver, Maltfabrikken i Ebeltoft
  Minifestivalen ”Ildsjæle har også maver” arrangeres af ”Det Grænseløse Køkken”. Her mødes lokale fødevareproducenter med eksotiske kokke, og sammen vil de ”skabe magi”. Publikum inviteres med på en jordomrejse for sjæl og legeme, og musik vil fylde gårdrummet mellem de spændende boder. Læs mere om minifestivalen her.

 • Lørdag d. 27. august kl. 12.00-22.00: Saxogadefest, København V
  Fællesskaber og ”Vesterbroidentitet” er temaet for gadefesten, der fejrer Settlementets 30 års fødselsdag og revitaliseringen af Saxogade. Gadefesten vil bære præg af et ”mini-folkemøde” med fokus på socialt udsatte, frivillighed og samspil mellem uhomogene grupper og fællesskaber. Se invitationen på Facebook her.

 • Søndag d. 28. august kl. 15.00-16.30: Kulbroen – den aktivistiske by, Kulbroen i Aarhus
  Med Kulbroen som ramme inviterer ildsjælene bag Kulbroen og Rethink Activism i forbindelse med Aarhus Festuge til en række ’open-air-fortællinger’ om konkrete initiativer, der former Sydhavnen i Aarhus nedefra. Læs mere her. 

 • Lørdag d. 3. september kl. 14.00-21.00: Rue Food Event, Kulturmejeriet Langesø i Morud
  ”Rue Food Event” er en madfestival arrangeret af Kulturhuset Langesø & Fælleshaven, hvis formål er at knytte lokalsamfundet tættere og hylde økologi, bæredygtighed, sundhed og velvære. Arrangementet afholdes i den gamle mejeribygning, som dagen igennem vil danne ramme om en række oplæg, musik, underholdning og til sidst fællesspisning. Læs mere her.

 • Tirsdag d. 6. september kl. 17.00-20.00: Åbent Inspiratorium, INSP! i Roskilde
  Den socialøkonomiske virksomhed ”INSP!” inviterer brugere, naboer, fremtidige beboere og frivillige indenfor til ”Åbent Inspiratorium”. Her skal der i fællesskab reflekteres over, hvordan kvarteret omkring INSP! og det gamle skoleslagteri kan tænkes på ny. Deltagerne inviteres til selv at tage del og være med i forandringen. Se mere info her.

 • Fredag d. 16. september kl. 18.00-20.30: Alken Købmand, Alken
  Alken Købmand inviterer til et åbent arrangement i det gamle mejeri, hvor deltagere kan høre om tilblivelsen af Alken Købmand – Danmarks første digitale landhandel udelukkende baseret på frivillige kræfter. Arrangementet skal inspirere andre ildsjæle og lokalmiljøer til at kunne starte et lignende initiativ op. Se programmet her.

 • Lørdag d. 17. september kl. 10.00-14.00: Errindlev Andelsmejeris Informationsarrangement, Errindlev
  Errindlev Mejeri inviterer indenfor til åbent hus, hvor der sættes fokus på vores fælles bygningsarv, og de potentialer der ligger heri med udgangspunkt i frivilligheden. Arrangementet byder på diverse oplæg, marked, ostesalg, forplejning, byvandring og en bustur rundt i landskabet i Errindlev.

 • Lørdag d. 24. september kl. 13.00-17.00: Smag på Marsken, Højer Vandtårn i Højer
  Til Foreningen Højer Vandtårns arrangement ”Smag på Marsken” får lokale producenter mulighed for at vise deres specialprodukter frem. Arrangementet byder desuden på konkurrencer, smagsprøver og et indblik i produktionen og forarbejdningen af marsklam, som hele sommeren græsser ved vandtårnsarealet. Se mere info her.

 • Søndag d. 25. september kl. 10.00-16.00: Naturens Høstfestival, Sdr. Bork Forsamlingshus i Sdr. Bork
  ”Naturens Høstfestival” præsenterer en bred palet af lokale og regionale råvarer, som besøgende har mulighed for at smage og købe med hjem. Arrangementet viser desuden de mange anvendelsesmuligheder som Sdr. Bork Forsamlingshus, efter en gennem- gribende ombygning, har opnået takket være lokale ildsjæle. Mere info findes her.

 • Fredag d. 30. september kl. 15.00-21.00: Frivillig Fredag i Greve, Greve Borgerhus
  Arrangementet ”Frivillig Fredag i Greve” fejrer frivilligheden på tværs under overskriften ”Vejen til deltagelse”. Foruden fejringen af de sociale og lokale foreningers engagement byder arrangementet på en markedsplads med smagsprøver, quiz, konkurrencer og underholdning. Se mere info her.

 • Lørdag d. 1. oktober kl. 11.00-15.00: Musik og Brunch i Sulelængen - Vi VIL have liv på landet, Magtenbølle
  Sulelængens Venner inviterer indenfor til ”Musik og Brunch i Sulelængen” - et informativt og underholdende arrangement om historien bag Sulelængen i Magtenbølle og fortællinger om andre lokale ildsjæleinitiativer. Se programmet her.

 • PixlArt åbner huset, dato og tidspunkt følger, Østervrå
  PixlArt inviterer indenfor til et arrangement om tilblivelsen af PixlArt i den gamle nedlagte kirke i Østervrå. Her får besøgende mulighed for at se de nyrenoverede lokaler, deltage i workshops og en paneldebat om hvordan vi skaber nyt liv i landsbyerne.


Arrangementerne støttes hver med op til 10.000 kr. 
Arrangementerne støttes hver med op til 10.000 kr.