Realdania har nye millioner til frivillige og fællesskaber med en god idé

Underværker har været en tiltrængt saltvandsindsprøjtning for mange frivillige projekter over hele landet. Nu har Realdania besluttet at fortsætte kampagnen med yderligere tre ansøgningsmuligheder, hvortil der afsættes 45 nye mio. kr.

Fra et nyt mobilt udekøkken i det almene bogligbyggeri Bispehaven i Aarhus til udvikling af Hørvævsmuseet i Glamsbjerg på Fyn. Og fra istandsættelsen af den urørte 1950’er-biograf Dagmar Bio i Herning til åbning af det ikoniske Knippelsbrotårn i København for offentligheden. Sådan lyder blot nogle få af de mange frivillige projekter, som Realdania har givet en økonomisk håndsrækning gennem tiden. Det begyndte med støtte til enkeltstående projekter og er i dag et målrettet indsatsområde – i regi af kampagnen Underværker.

Siden 2011 har Realdania med en ildsjælekampagne målrettet støttet frivillige projekter i det byggede miljø og har derigennem modtaget en strøm af gode idéer fra hele landet. På baggrund af erfaringerne fra ildsjælekampagnen Underværker har Realdania nu besluttet at forlænge med tre yderligere ansøgningsrunder.

”Vores erfaringer viser, at idéerne og det frivillige engagement stortrives og skaber resultater i både land og by. Når de er bedst, er ildsjælene pionerer, der skaber nye løsninger, får øje på muligheder og blinde pletter i lokalsamfundet - og de gør noget ved sagen. Som samfund kan vi slet ikke undvære dem, og derfor skal vi selvfølgelig fortsætte Underværker-kampagnen og være med til at gøre ildsjælenes drømme til virkelighed,” siger Christian Andersen, projektchef i Realdania.

Underværker letter vejen fra idé til virkelighed
Erfaringerne fra Underværker-kampagnen peger blandt andet på, at støtten fra kampagnen har været en kærkommen saltvandsindsprøjtning. Til trods for at det ofte er uprøvede kræfter, som står bag, kommer så godt som 100 procent af de udvalgte projektidéer i mål.  

Støtten til ildsjælene bliver også set som en anerkendelse, som bestyrker de frivillige kræfters tro på deres idé og gør det nemmere at rejse yderligere finansiering – i gennemsnit er Realdanias støtte blevet tredoblet i medfinansiering fra anden side. Og ikke mindst ved vi fra tidligere undersøgelser, at i en overvejende del af de realiserede projekter fremhæver projektejerne øget fællesskab som et af de vigtigste resultater, udover at der lægges vægt på de nye og bedre rammer for frivillige aktiviteter. 

Starten på Underværkers næste ansøgningsrunde bliver til efteråret 2018. Har man en god idé til et projekt, kan man holde øje med offentliggørelsen af næste ansøgningsrunde på Realdania.dk, på Facebook.com/undervaerker eller ved at tilmelde sig kampagnens nyhedsbrev på www.underværker.dk