Projekt UnderVærket

Den gode idé

Ungehuset i Varde - ”Værket” - har til huse i bygningerne, som tidligere tilhørte Varde Stålværk (år 1913-1984). Allerede nu, hvor Værket er renoveret fra snedkerværksted til tilhørs- og opholdssted for unge, har det skabt mangfoldige aktivitets- og netværksmuligheder for unge mennesker i alderen 15-25 år. Ideen er at skabe et musikalsk miljø og tilhørssted for Varde kommunes unge i det gamle trælagerrum, som ligger i kælderen under selve Værket. Et innovativt lydlaboratorium bestående af øvelokaler/studie, opholdssted for at mødes i musikkens tegn og et udendørs scene til ophold og koncert.

Projektets fysiske rammer

Kælderens mange kvadratmetre er spildte. Grundet manglede ventilation og flugtvej må man ikke opholde sig i kælderen. Det vil vi lave om på. Ungehuset ligger midt i KulturSpinderiet, en ny opholds-oase midt i Varde by med bl.a. en Skatebowl for de lokale skatere. Projektet vil klart være med til at underbygge det dynamiske kulturliv omkring vores ungehus og KulturSpinderiet. Det nuværende Ungehus rummer primært ét stort fællesrum, hvor lektielæsning og fordybelse ikke går i spænd med det spirende musikliv, som indebærer jazzskalaer og fede trommesoloer. Der skal være plads til alle.

Det omfatter projektet

Projektet ønsker at omdanne kælderen til øvelokaler og indspilningsstudie samt opbevarings – og opholdsmuligheder for brugerne.

Via en udvendig udgravning skal den påkrævede flugtvej etableres. Denne udformes som en opholdstrappe, der giver adgang fra gadeplan og ned til det gamle lagerrum, der samtidig skaber et naturligt samlingssted for alle. Denne udendørs opholdsrum har vi døbt Lysgården. Den kan både bruges til at hænge ud på, men også fungere som en amfiscene ved koncerter og forestillinger under åben himmel. Lysgården bliver den naturlige forbindelse til livet på KulturSpinderiet.

Organisering af projektet og involvering af frivillige

Siden 2013 har Værket og Ungerådet være en aktivt del af lokalsamfundet, og vi er i Ungerådet meget stolte af at vi i 2014 fik prisen for at være ”Danmarks Sejeste Ungeråd”, kåret af Netværket af Ungdomsråd. Prisen gives til ungdomsråd, der har skabt resultater, har udviklet sig meget, har haft et højt aktivitetsniveau, har fået politiske sager igennem eller har overvundet en stor udfordring. Det har vi - og vi er slet ikke færdige!

Det lykkedes Varde Ungeråd at etablere Ungehuset "Værket", og nu er vi klar til at kaste os over et nyt projekt - "Underværket".

Relationen til lokalsamfundet

Det kunne være så fedt at kunne sige, at vi i Varde har disse tilbud for musikere og kommunens unge, da det oftest er de lidt større byer, der har sådanne miljøer. Vores størrelse skal ikke være en hindring for, at vi kan udøve vores mangfoldige interesser og være med til at skabe et enestående musikliv i lokalsamfundet. Vi er overbeviste om, at vi kan skabe det bedste musikalske miljø og tilhørssted for alle kommunens unge, hvor der er plads til os alle!

Opret en kommentar

(Bliver vist sammen med kommentaren)
(Din email bliver ikke vist)
Gengiv ord og tal som vist på billedet
 • #1 Allan skrev: 21-11-2015 09:27:48

  Det er fedt at følge med i ungerådets mange gode tiltag og projekter.
  For nogle år siden var jeg selv med til at indrette skytteforening i modelsnedkeriet og har efterfølgende ærgret mig over at kommunen ikke har magtet at støtte udviklingen om et kulturelt center på dette unikke område midt i byen. Så derfor er det med stor glæde at jeg læser ungerådets ideer/projekter om yderligere udnyttelse at det gamle stålværksområde.
  Jeg håber at i lykkes og at kommunen evt, i samarbejde med andre støtter op om jeres nye projekt.
  I og områdets unge fortjener det.

 • #2 Søren Kold skrev: 10-12-2015 11:48:58

  Det er utroligt dejligt med så aktive en gruppe unge i byen. De har en evne til at få gennemført projekter der har store værdi for en større gruppe mennesker. Jeg kan kun varmt anbefale at støtte op omkring deres projekt.

 • #3 Trine Buhl skrev: 17-12-2015 22:22:33

  Det her er virkelig et projekt, der vil være med til at skabe indhold i de nye rammer der er skabt med Kulturspinderiet. De unges engagement og initiativ fortjener at projektet bliver støttet. Det vil betyde at Varde får den rugekasse for de mange talenter musikskolen lige rundt om hjørnet bringer frem i lyset, når de skal stå på egne ben og skabe deres egen musik.

 • #4 Asta Møller Buhl skrev: 20-12-2015 02:49:53

  Håber selv at kunne komme til at bruge lokalerne :-)

 • #5 Kirstine Faber Lauritsen (ProVarde) skrev: 19-01-2016 12:09:47

  Som eventkoordinator ved ProVarde (erhvervs- og turistråd for hele Varde Kommune) har jeg flere gange fået hjælp af Ungerådet Varde. De er nogle søde, hjælpsomme og dygtige unge som er med på det meste.

  Hvis Realdania er med til at realisere deres drøm om Underværket, forestiller jeg mig, at de unge også bliver klædt på til, at kunne inddrages med dejlige toner til vores store gratis offentlige events - til glæde for både lokalbefolkning og de mange turister.

  Hilsen Kirstine

 • #6 Finn Christensen skrev: 19-01-2016 12:22:25

  Som erhvervsdrivende i byen, som formand for ProVarde og som forælder, vil jeg gerne slå fast, at jeg har enorm respekt for det kæmpearbejde Ungehuset og bestyrelsen bag det, har præsteret hidtil.
  Dette projekt (Underværket) ser jeg i naturlig forlængelse af alle de øvrige positive tiltag, som er udsprunget i og ud af "Ungehuset/Værket".
  Med alle tre førnævnte kasketter ønsker jeg, at støtte projektet mest muligt - både arbejdsmæssigt og økonomisk. I er virkelig i gang med at skabe noget, som områdets unge har sukket efter i årevis, men også noget som det lokale erhvervsliv, gerne vil ses i sammenhæng med og samarbejde med. Sidste års sponsormiddag bekræftede til fulde den brede opbakning til jeres initiativer.
  Titlen som "Danmarks sejeste ungeråd" var fuldt fortjent og jeres iderigdom bekræfter titlens berettigelse. I ønskes al mulig held og lykke med "Underværket" - og sig endelig til, hvis I har brug for nogen form for hjælp...

 • #7 Mia L (Bruger af Værket) skrev: 19-01-2016 12:50:52

  Som daglig bruger af Ungehuset ’Værket’ mener jeg, at ’Projekt UnderVærket’ er lige dét, vi unge mangler. Selvom jeg ikke selv spiller musik, er dette noget, der også vil have stor indflydelse på mig. Udover at musikerne får et super fedt sted med massere af muligheder, får de andre brugere af huset, som nødvendigvis ikke spiller musik, mulighed for at se en god film uden at skulle skrue volumen op på 100, når de spiller på den anden side af en gipsvæggen ;)

  Ud over dette gavner det også alle i Varde Kommune, da vi kan samarbejde om koncerter mm., og derved skabe god stemning blandt byens borgere.

 • #8 Flemming Bynge skrev: 19-01-2016 13:00:27

  Ud over at Ungehuset Værket i Varde er selvskrevne med deres nye projekt, som præmieret sejeste Ungeråd 2014, og I dynamisk videreudvikling af den platform de har , til at række endnu videre, så er det jo også næsten navnemæssigt givet at øvelokaler m.m. under Værket skal hedde Underværket og skal støttes af Underværker! :-)

 • #9 Tom Rasmussen skrev: 19-01-2016 13:23:34

  Socialpsykiatri i Varde Kommune har mange 18-25 år der mangler et netværk og som er musik interesseret, så projekt Underværket vil give en super mulighed for denne målgruppe.
  Mvh.
  Tom Rasmussen
  Socialpsykiatrien
  Varde Kommune

 • #10 Julie Ladegaard-Pedersen skrev: 19-01-2016 21:10:01

  Dette projekt vil betyde så meget for ungerådet i Varde. Da vi har mange musikkere, der besøger vores hus, vil det Gør det nemmere, at Være der for alle de forskellige typer og grupper!

 • #11 Lone Nielsen skrev: 19-01-2016 21:27:18

  Som borger i Varde er det dejligt at se, at der er så mange spirende talenter, som på denne måde vil få realiseret en chance, der ellers nemt bremses af praktiske (lokaler) udfordringer. Desuden et helt naturligt sted, hvor de unge i forvejen samles. Fantastisk idé.

 • #12 Atima skrev: 19-01-2016 21:50:02

  Feeeeedt! Støtter 100p! Håber på at det bliver færdigt inden jeg bliver 25 :-D

 • #13 Lone skrev: 19-01-2016 21:51:34

  Vardes nye musikmekka - selvfølgelig

 • #14 Nielsen skrev: 19-01-2016 22:30:59

  Super god idé.

 • #15 BlackBee Wear skrev: 20-01-2016 08:31:18

  Vi i BlackBee Wear synes dette er en rigtig god idé. Rigtig godt projekt til de unges musikliv.

 • #16 Karsten Nielsen skrev: 20-01-2016 10:09:05

  Kommunerne udenfor hovedstaden er i skarp konkurrence om at tiltrække og fastholde unge mennesker, som i bund og grund er fundamentet for om en by fastholder indbyggertallene. Arbejdspladser og uddannelse er ikke tilstrækkeligt til at udfylde tilværelsen.
  Der skal også være kulturelle tilbud. Dem af disse der bliver båret frem af lyst passion og fordi brugerne ikke kan lave være at gøre det de synes giver mening, sætter en stemmening der ikke kan købes for penge – men som man bør støtte – fordi det er her autenciteten og nærværet findes og det er vel det livet handler om.

 • #17 Nanna skrev: 20-01-2016 10:46:22

  God ide!

 • #18 Mads Jørgensen, Musik & Billedskolen Varde skrev: 20-01-2016 13:45:41

  Super godt initiativ, som vil kunne bidrage til endnu mere liv på Kulturspinderiet. Stor anbefaling herfra!

 • #19 tatjana johnsson skrev: 20-01-2016 15:37:04

  'Unge gør Underværker' og er vores fremtid. Vardes Ungehus gør et flot og aktivt stykke arbejde! Håber I får støtte til et musikalsk studie, som også kan bruges af andre på Kulturspinderiets område i hjertet af Varde med f.eks teaterhallen med beliggenhed lige overfor jeres ungehus, musik og billedskolen rundt om hjørnet og koncertstedet 'Smedeværkstedet'. Det ville gavne kulturen, 'som er det klister, der binder os sammen som borgere/individer', i vores lille del af Danmark - umådeligt.

  Venlig Hilsen

  Tatjana Johnsson/PR Chef i 7-kanten - Danmarks Største Amatørteater

 • #20 Hertha Nielsen skrev: 20-01-2016 18:19:54

  :-)

 • #21 Peter Nielsen skrev: 20-01-2016 18:20:41

  :-)

 • #22 Birthe Rosendal Fischer skrev: 20-01-2016 18:30:13

  Et flot stykke arbejde I har udført. Håber meget, at Underværket snart er en realitet

 • #23 T.L. Sørensen skrev: 20-01-2016 20:50:48

  Som ung musiker i Varde er det væsentligt, at der gives mulighed for at øve sig under gode forhold. Er man henvist til en kold garage, hvor naboen måske brokker sig, er der ikke langt til at søge andre steder hen fx Esbjerg eller endnu værre - helt at opgi' - Og med så mange spirende talenter må det bare IKKE ske. Ungehuset er det helt rigtige sted - ja, det er en fantastisk idé.

 • #24 Finn Olsen, Varde Gymnasium - Campus Varde skrev: 21-01-2016 08:11:29

  Ungehuset i Varde er en fremragende "opfindelse". Det er noget, der styrker Varde Kommune, idet det bidrager væsentligt til, at vi fremstår som et friskt og dynamisk sted, hvor der er højt til loftet, og hvor de unge får lov til og har mulighed for at udfolde sig. Vi har været vidne til en lang række spændende aktiviteter og arrangementer, og dertil stor ansvarlighed. Det er en fornøjelse at følge så engagerede unge. Som rektor på en af Vardes uddannelsesinstitutioner ønsker jeg Ungehuset al mulig held og lykke fremover - I er i allerhøjeste grad med til at give vores lokalsamfund profil, nerve og kant.

 • #25 Pia Secher skrev: 21-01-2016 08:20:29

  Unge som ældre skal have et godt sted at være

  Medborgerhuset
  Storegade 57
  6800 Varde

 • #26 Morten Jakobsen, Tandplejen skrev: 21-01-2016 09:42:19

  Det er dejligt at cykle forbi og se, at der er gang i en masse aktiviteter indendørs og på skaterbanen.
  En stor tak til kræfterne bag, og til de unge, der står for organisering.

 • #27 Arne Callesen skrev: 21-01-2016 10:06:12

  Dette er et godt projekt, som vil komme mange unge til gode.

 • #28 Aksel Øllgaard Kelså skrev: 21-01-2016 10:33:30

  Det er et godt initiativ, der passer rigtig godt sammen med ungehuset. Jo flere gode tilbud vi har til de unge jo bedre.

 • #29 Anne-mette Rørvang skrev: 21-01-2016 10:59:27

  Støtter 100 % op om ungehuset. Kan kun gi min stemme videre til at de skal have mulighed for at få et musikalsk miljø. Har været der nede et par gange, sikke en stemning og sikke skønne unge mennesker. Lad os da gi dem det de har brug for og vise Varde støtter op om de unge.

 • #30 Udviklingsrådet for Varde by skrev: 21-01-2016 11:20:16

  Udviklingsrådet har tidligere støttet oprettelsen af ungehuset og det er rådets indtryk, at huset fungerer fint. Rådet synes derfor initiativet er godt, til gavn for de unge og for Varde kommune

 • #31 Nicolai Rasmussen skrev: 21-01-2016 11:25:49

  Et studie i Varde ville betyde en stor del for alle musikelskere, enkl. Mig selv. Og kunne give nogle rigtige gode samarbejdsmuligheder med Varde Musikskole !! :-)

 • #32 tina korntved skrev: 21-01-2016 11:29:53

  det er godt

 • #33 Gitte Lyhne skrev: 21-01-2016 11:38:51

  Kære medlemmer og aktive deltagere i Unge huset i Varde
  Jeg sender mine allerbedste ønsker om, at det kan lykkes Jer, at skabe et musikalsk mødested for alle unge i kommunen uanset social baggrund. I er med til at lave et mangfoldigt tilbud til gavn for unge mennesker i vores kommune- Tak for det og held og lykke med projektet.

 • #34 Johanne Larsen skrev: 21-01-2016 11:44:37

  Indtil nu har I i Ungerådet i Varde lavet et fantastisk flot arbejde, og jeg håber, I kan komme videre med jeres musikprojekt.

 • #35 Heidi Hovedskou skrev: 21-01-2016 13:00:31

  En super god ide, jo flere tiltag til de unge, jo mere veltilpasse og glade unge mennesker får Varde kommune.

 • #36 Christiane Graversen skrev: 21-01-2016 14:28:21

  Varde Bordtennisklub synes godt om det nye tiltag i Ungehuset og støtter selvfølgeligt op om ideen. Held og lykke med det!

 • #37 Kåre Jensen skrev: 21-01-2016 16:20:56

  Lions Varde kan til fulde støtte op om Ungerådets projekt. Ungerådet i Varde har på få år formået at skabe et fantastisk sted for unge i Varde Kommune med mange forskelligartede interesser. Dette er en kæmpe styrke i lokalområdet og for de unge, der søger et fællesskab. De tomme lokaler der er på stedet, er i den grad egnede til at blive indrettet efter Ungerådets ønsker, så der kan skabes en ramme for unge med interesse i og for musikken

 • #38 Karin B pedersen , Johnny J. Pedersen skrev: 21-01-2016 17:19:32

  Vi giver vores fulde støtte til projektet. Der vil altid være behov for et sted til at udfolde nye ideer og musik.

 • #39 Kirsten simested skrev: 21-01-2016 17:32:07

  Fantastisk når unge er så initiativrige....selvfølgelig skal det støttes

 • #40 Ida Bech Karlsen skrev: 21-01-2016 19:02:13

  Helt siden ungerådets begyndelse i 2011 og opstarten af ungehuset 'Værket' i 2013 har musikken været helt central. Dette i form af koncerter, jam-sessioner i Arnbjergparken og musikalske indslag som en fast del af et ungerådsvalg. Derfor rækker ønsket om øvelokaler helt tilbage til det allerførste ungerådsmøde. Med husets nyopstartede musikforening har det dog aldrig været mere aktuelt end nu, og både ungerådet og musikforeningen sætter alle kræfter ind på musikprojektet. Som 'ungerådsveteran' vil det således være en stor ting at se et så markant ønske blive opfyldt og stå til rådighed for alle husets brugere.

 • #41 Niels Ole Beck skrev: 21-01-2016 19:10:49

  De fleste store kunstner er startet i en ungdomsklub eller ungdomshus, hvor der var mulighed for at øve sig og finde sammen sådan de kan dyrke deres musik.
  Det er fantastisk flot ungdommen tager fat og går efter at få deres drømme opfyldt. En stor støtte fra mig.

 • #42 Anita á Dalbø skrev: 22-01-2016 07:45:40

  Selvfølgelig skal vi i Varde Kommune støtte de unges arbejde.
  Det vil komme os alle sammen til gavn, at de unge har et sted, hvor de kan udfolde deres talenter, samt fællesskab.
  Varde Kommune kan være stolt af de unges initiativer, som også pynter på kommunens "CV", og skal derfor bakke dem op i deres arbejde.

 • #43 Anja Thimsen skrev: 22-01-2016 21:54:09

  Super Ide

 • #44 Jette Lund Varde Kommunale Ungdomsskole skrev: 23-01-2016 11:28:58

  En fantastisk god ide, i forlængelse af alle de andre gode tilbud, vi har til de unge i Varde Kommune.

 • #45 Torben Lehmann, Open Air skrev: 24-01-2016 01:27:23

  Kanon med det initiativ, øvelokaler kan man ikke få nok af, hvis de unge bands skal leve deres musikalske drømme ud, bliver man nødt til at tilbyde nogle forhold som gir grobund for både drømme og ambitioner, håber at det med øvelokaler bare er en start, og at man vil bruge kompetente folk til at fortælle de unge musikere hvad de skal ta højde for, råd og vejledning ;-) men lad os få de øvelokaler.