Den gode idé
Jyderup Skatebane er langt fra kun opførelsen af en skatebane. Det er et projekt, der via en proces skaber et nyt samlingspunkt i Jyderup for de unge og deres forældre. Brugerne er i dette projekt primært børn i alderen 8-14 år. Med dette projekt har vi gjort os umage for at sikre helheden. Vi har valgt ikke at se på skateparken som et produkt, men som en proces. For at blive klogere på, hvordan denne skatepark skulle designes, valgte vi at bygge et mobilt testareal sammen med brugerne og deres forældre. Igennem tre måneder testede brugerne arealet, og disse tests danner grundlaget for projektet.
Projektets fysiske rammer
Projektet arbejdede med den levende bygningsarv. Jyderup Skole rummer en gammeldags skolegård, som ikke længere er tidssvarende til, hvad børn og unge ser som værdiskabende byrum. Med dette projekt tog lokale borgere via en forening initiativ til at udvikle skolens område til et område, der svarer til samtiden. Dette projekt skulle sikre, at de unge naturligt anerkender dette sted som deres samlingspunkt i Jyderup by. Her genanvendtes et stykke asfalt i skolegården, der tidligere har huset barakker, til et samlingspunkt med skateramper.
Det omfatter projektet
At omdanne Jyderups skolegård til at naturligt samlingspunkt for unge i byen. Samlingspunktet skulle rumme:
Skateramper (Minirampe, street real, mobil begynder zone)
Belysning
Drikkefontæne (vandpost)
Siddemoduler
Området har tidligere huset barakker, men nu er det blevet frit til at kunne glæde brugerne på en ny måde. Denne udvikling skaber muligheden for at give ny værdi til området ved at realisere borgernes drøm om et nyt samlingspunkt.
Organisering af projektet og involvering af frivillige
En dag tog tre mødre i Elmegårdens legepladsudvalg initiativ til at gøre noget. Sammen med deres børn tog de initiativ til at starte projektet og deltog i en konkurrence for projekter i lokalmiljøerne, som er støttet af Holbæk Kommunes pulje til lokaludvikling. Det udløste en præmie på 49.300 kr., som projektet kunne starte op på. Her har 25 børn og 10 forældre bygget et testareal. Projektet bliver faciliteret i et samarbejde mellem Jyderup skateforening og rådgivningsfirmaet CoCity. Koblingen mellem lokale ildsjæle og professionel rådgivning sikrer, at dette projekt kommer godt i mål.
Relationen til lokalsamfundet
Efter testarealet var blevet bygget, og det fik medieomtale i lokalaviserne, var der mange flere brugere fra oplandet. Dette viste, at når man bygger et areal i en by som Jyderup, gavner det flere end Jyderups egne borgere og man skaber et samlingspunkt i nærmiljøet, der rummer oplandet. Det styrker i høj grad også lokalmiljøets relationer. “Opbakningen og tilstrømningen af børn og unge til disse baner har været overraskende stor, hvilket har givet os så meget positivt, at vi herefter ønsker at fortsætte projektet.” - Vicki Gehrt og Nina Struski, Forældre og initiativtagere