Fra Grums til Gourmet

Den gode idé

I vores forening Fra Grums til Gourmet dyrker vi østershatte på genanvendt og upcyclet kaffegrums. Østershatte kan bruges til alt fra jordoprensning til dyrefoder eller isolering, og det er sjovere at lære om, mens man spiser og smager på svampen. Dét vil vi gerne skabe et rum for i forbindelse med vores produktion af østershatte.

Vi vil gerne gøre ét af de fem riger i naturen - svamperiget - tilgængeligt og nært for flere danskere.

Svampe kan virke fremmede for mange og er forbundet med mange antagelser og barrierer. Dem vil vi gerne nedbryde ved at skabe sanse - og smagsoplevelser.

Projektets fysiske rammer

De fysiske rammer for projektet er to 40 fods containere, hvor vi har bygget et drivhus imellem. Containerne er placeret ved Aarhus Havn, ved siden af Dome of Visions og byhaveinitiativet Pier2 haven.

I containerne har vi etableret en svampeproduktion og kan omdanne 1500 kilo kaffegrums til 200 kilo svampe på ca. 6 uger.

Drivhuset er til workshops, kurser, formidling og bruges også som kombineret butik og café, hvor vi vil sælge svamperetter og løse østershatte.

På taget af containerne og rundt om containerne har vi plads til at dyrke spiselige urter, der kan bruges i svamperetterne.

Det omfatter projektet

Vores projekt består af tre sammenhængende dele:

Køkken
Når vi har høstet svampene, vil vi gerne kunne tilberede svampene, så folk kan komme ned og se produktionen, og smage på vores østershatte - dertil har vi brug for køkkenfaciliteter.

Taghave
På taget af containerne vil vi gerne dyrke urter, der kan bruges i vores svamperetter.

Tagterasse
På tagterassen kan skoleklasser og øvrige gæster, deltage i åbne workshops, plukke friske krydderurter samt tilberede en lækker svampesuppe med udsigt til byen og Mols Bjerge.

Organisering af projektet og involvering af frivillige

Fra Grums til Gourmet er etableret som en forening med 15 kernemedlemmer, der også fungerer som projektets bestyrelse. Et kernemedlem forpligter sig til tre timers ugentligt frivilligt arbejde for at holde produktionen igang. Som medlem får man viden om svampedyrkning samt en stemme i, hvad projektets overskud skal bruges til. Overskuddet går udelukkende til at udvikle nye grønne løsninger.

Alle frivillige er velkomne i projektet til at understøtte udviklingen og hjælpe til med produktionen. Projektet er i høj grad et formidlingsprojekt og derfor er al viden i organisationen open source.

Relationen til lokalsamfundet

Vi har mange arme ud i Aarhus' kultur og erhvervsliv. Med det mere åbne koncept i form af cafe får vi nemmere ved at invitere folk ind i en ramme, der skaber en sammehængende oplevelse. Det kan være i form af indblik i svampenes verden, tilberedningen af svampe, svamperetter og svampedrikke.

På denne måde vil vores netværk sprede sig til mange flere og blive lettere tilgængeligt og ikke "kun" rette sig i mod dem, der i forvejen er interesserede i grønne løsninger. Projektet bliver noget alle kan forholde sig til og dermed kan støtte op om.

Opret en kommentar

(Bliver vist sammen med kommentaren)
(Din email bliver ikke vist)
Gengiv ord og tal som vist på billedet
  • #1 Vera Teglgaard skrev: 29-07-2017 13:37:37

    Et godt initiativ og et spændende projekt, som jeg gerne støtter og glæder mig til at følge.

  • t #2 sanela imer skrev: 03-08-2017 10:53:13

    Et super fedt projekt, som jeg gerne vil støtte.

  • #3 Emil Kastrup skrev: 28-09-2017 09:26:53

    Helt kanon ide