Fælleshave i Nordvest

Den gode idé

Vi vil videreudvikle vores fælleshave og inspirere til, hvordan man kan forandre et utrygt og uudnyttet sted i byen til en samlende lokal destination.
Over forår og sommer 2017 fik frivillige beboere forvandlet et gråt og utrygt areal til en blomstrende have til glæde for beboere og naboer. Vi ønsker at omdanne gårdhavens fysiske rammer til at kunne rumme det fællesskab, vi har fået skabt.

Projektets fysiske rammer

Gårdhaven hører til en større almen boligafdeling og ligger tilbagetrukket fra et travlt kryds i Københavns Nordvestkvarter. Selve arealet ligger åbent til vejsiden og er sydvendt med sol hele dagen. En stor del af arealet er belagt med asfalt. I haven er der etableret adgang til vandpost, og et kælderrum til opbevaring af redskaber.

Det omfatter projektet

Vi ønsker at gøre arealet endnu grønnere og erstatte vores nuværende pallerammer med permanente bede. Vi vil give hele gårdarealet et løft og indrette den mere rekreativt, så den både kan rumme naboer og havefolk samt skabe bedre sammenhæng med boligbebyggelsen – herunder etablere et mindre overdækket areal med et interimistisk udekøkken til fællesspisning. Men først skal forskellige muligheder undersøges og udarbejdes en projektering, som kan danne grundlag for et projekt, der kan indarbejdes i boligafdelingens forestående helhedsplan.

Organisering af projektet og involvering af frivillige

Projektet er initieret og drives udelukkende af frivillige – både det oprindelige haveinitiativ samt ønsket om at videreudvikle haven. Havegruppen er tovholder på projektet. Til rådgivning samt det grovere anlægsarbejde vil vi hyre professionelle, mens ildsjæle og naboer står klar til at håndtere resten.
Den eksisterende havegruppe består både af garvede havefolk og mindre erfarne og alderen spænder fra skolebørn til pensionister. Vi ønsker at involvere endnu flere i udvikling af haven.

Relationen til lokalsamfundet

Haven ligger i et af Københavns udsatte byområder. Vi ønsker at vise, at man med frivillige kræfter kan styrke ejerskab og fællesskab og ændre et område fra utrygt til hyggeligt mødested for naboer og lokale. Indtil videre er vores erfaring, at jo finere vi gør det, jo bedre bliver der passet på det.

Parallelt med udvikling af haven er vi i dialog med Københavns Kommune om det tilstødende vej- og fortovsareal, så sammenhængen med det omkringliggende forbedres og havens natur trækkes ud på gadeplan.

Opret en kommentar

(Bliver vist sammen med kommentaren)
(Din email bliver ikke vist)
Gengiv ord og tal som vist på billedet
 • #1 Claus Roikjet skrev: 20-01-2018 11:29:33

  Det borgerdrevne initiativ er en kæmpe styrke i udvikling af boligkvarterer. Et smukt eksempel er Fælleshaven i NV!!!

 • #2 Marit Dalsgaard skrev: 22-01-2018 15:28:47

  Jeg vil gerne give min støtte til dette fine projekt.

 • #3 Tove Auda skrev: 26-01-2018 09:35:09

  Lad os få flere grønne fælleskabet i NV

 • #4 Asta Pernille Martins skrev: 26-01-2018 14:38:23

  Det er SÅ godt! <3

 • #5 Maria skrev: 31-01-2018 15:48:52

  At bringe naturen til byen, er en vigtig indsats for at vi kan skabe en bedre forståelse for naturen og dermed også passe bedre på den, for en bæredygtig fremtid. Dette initiativ skaber et vigtigt samlepunkt for lokalbefolkningen og skaber et dejligt pusterum, samtidig med at det skaber mere overskud og tryghed.

 • #6 Christina Kofod skrev: 31-01-2018 18:02:38

  Så fint et initiativ. En investering i hinanden er det bedste vi kan gøre for fællesskabet. Et spadestik tættere på et smukkere NV,

 • #7 Magnus Rasmussen skrev: 03-02-2018 21:05:56

  Jeg har oplevet haven som et grønt tværkulturelt åndehul, hvor mangfoldigheden er i højsædet. Det har formået nedbryde barrieren mellem mig selv og mine naboer, hvilket har medført et fælleskab i lokalområdet jeg ikke har oplevet før.

 • #8 Magnus Rasmussen skrev: 03-02-2018 21:06:33

  Jeg har oplevet haven som et grønt tværkulturelt åndehul, hvor mangfoldigheden er i højsædet. Det har formået nedbryde barrieren mellem mig selv og mine naboer, hvilket har medført et fælleskab i lokalområdet jeg ikke har oplevet før.

 • #9 Malte skrev: 06-02-2018 11:55:10

  Allerede den første del af denne initiativ har givet et kæmpe løft til området.

  Det er et unikt stykke jord, som ligger på krydset af Tomgårdsvej og Birkedommervej og jeg synes klart, at det fortjener flere midler for at støtte op omkring den store vilje fra naboerne til forandring i et af Københavns mest udsatte kvartere.

 • #10 Lone skrev: 06-02-2018 11:57:38

  Fantastisk initiativ! Jeg blev så glad, hver gang jeg cyklede forbi rækken af solsikker i sommers og ønsker jer al mulig opbakning til at arbejde videre med projektet.

 • #11 Martin skrev: 08-02-2018 14:12:31

  Fedt! Tak for alt det arbejde I putter i det. Vi vil gerne komme forbi og hjælpe til :)

 • #12 Erik E. skrev: 17-04-2018 14:25:41

  Malte, du er noget forkert på den adresse mæssigt, den ligger på Landsdommervej mellem Frederiksborgvej og Magistervej.