Dømmestrup Forsamlingshus

Den gode idé

Vi ønsker at bevare den gamle bygning og det nuværende samlingspunkt for landsbyen. Huset anvendes til medlemmers private fester, fællesspisninger, arrangementer efter tema, fastelavns- og julefest, markeder for håndarbejde og kunsthåndværk, brætspil m.m., og der er idéer til mange flere anvendelsesmuligheder, heraf kan nævnes madklub, mødregrupper, mandeklub, hækle- og strikkeaftener, babyklub m.m. Der er i øjeblikket ved at ske et generationsskifte i landsbyen, og derved opstår der nye idéer til brug af Forsamlingshuset, og det er det eneste samlingspunnkt, der er tilbage i landsbyen.

Projektets fysiske rammer

Dømmetrup er en landsby 12 km fra Odense med 110 husstande. Landsbymiljøet er bevaret, da der kun er bygget 10 nye huse de sidste 50 år. Forsamlingshuset er fra 1904 og der er lavet en senere tilbygning i samme stil som det oprindelige. Huset blev finansieret ved indsamling. Hele byggesummen blev tegnet af 54 andelshavere. Huset ligger centralt i byen og flere af de omkringliggende huse eksisterer stadig, som det fremgår af billedet fra 1923, så der er et bevaringsværdigt miljø omkring huset. Bygningen er i stil med de gamle landsbystationer, huset er blot pudset, hvor stationerne har mursten.

Det omfatter projektet

Det mest påtrængende er opvarmning af huset. Varmeforsyningen er et gammelt oliefyr, og dette gør, at det er dyrt at afholde arrangementer i vinterhalvåret. De arrangementer, hvor der betales for anvendelse af huset bliver afholdt, men mere uformelle sammenkomster bliver for dyre i denne periode, hvor der ellers er størst interesse. Dernæst trænger udvendige døre og vinduer til udskiftning, da de fleste termoruder er punkterede og træværket er mørnet. Køkkenet er ikke tidssvarende, så der er behov for modernisering. Tiltagene er nødvendige for at sikre husets brug til de ønskede formål.

Organisering af projektet og involvering af frivillige

Der vil i eftersommeren blive foretaget en energimærkning og vedligeholdelsesplan. Bygningsgennemgangen foretages af certificeret virksomhed i samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune. Dømmestrup Forsamlingshus er repræsenteret i det udvalg, der styrer dette projekt. Til en del af de opgaver, som ønskes udført kræves håndværkere med autorisation. Der anvendes frivillig arbejdskraft i videst mulig omfang. Løbene vedligeholdelse sker med frivillig arbejdskraft, og senest er en omfattende kloakseparering sket med frivillig arbejdskraft. Arbejdet blev så løbende godkendt af autoriseret kloakmester.

Relationen til lokalsamfundet

Forsamlingshuset er i dag landsbyens eneste samlingspunkt. Tidligere har der været forskellige håndværkere, købmand, mejeri og brugsforening. Som den sidste lukkede brugsen i 1990. Når der tidligere skete udskiftning i beboerne, havde de nye ofte en vis tilknytning til landsbyen, og var derfor hurtigt med i fællesskabet. I dag har de fleste tilflyttere ingen tilknytning, så derfor er der stort behov for et samlingspunkt. Der er blandt de nye derfor stor interesse for at bevare huset, og de nye tiltag, der er kommet til, vil give huset et nyt liv og indhold.

Opret en kommentar

(Bliver vist sammen med kommentaren)
(Din email bliver ikke vist)
Gengiv ord og tal som vist på billedet
 • #1 Ole Iversen skrev: 14-08-2019 10:58:29

  Dejligt med en aktiv bestyrelse, som gør noget for fældesskabet og forsamlingshuset.
  Det vil glæde mig at forsamlingshuset bliver moderniseret.

 • #2 Marie Sølvason skrev: 14-08-2019 17:07:52

  Det vil gøre underværker for vores dejlige lille by og omegn 😊

 • #3 Annette Grønbæk skrev: 14-08-2019 17:15:34

  Det projekt bør helt klart støttes for at bevare de små samfund.

 • #4 Natalie skrev: 15-08-2019 08:58:43

  Et tiltrængt projekt. Jeg er en af de nye tilflyttere i byen, og elsker landsby følelsen. Lige nu er forsamlingshuset ikke tiltrækkende for afholdelse af arrangementer, men hvis projektet gennemføres, vil det give stor indvirkning i landsbyen og evt. tiltrække folk udenfor landsbyen. Der er nemlig ikke et andet forsamlingshus af samme karakt'er i nærheden.

 • #5 René Christensen skrev: 15-08-2019 16:11:27

  Det vil glæde mig at forsamlingshuset bliver moderniseret. Det vil gavne området, og det vil være med til at skabe mere liv ude i de små lokal samfund.. og det kan måske skabe inspiration til andre små lokale samfund, så der skabes mere tilknytning til feks. tilflyttere.

 • #6 Hans Peter Larsen skrev: 16-08-2019 20:10:50

  For at bevarer et godt landsbysammenhold er det vigtigt at der også er et samlingssted.
  Da forsamlingshuset er tjenlig til en opgradering og modernisering,vil jeg gerne anbefale at der gives støtte til projektet.

 • #7 Ole Iversen skrev: 19-08-2019 12:58:28

  Det vil være glædeligt og tiltrængt at få Dømmestrup Forsamlingshus renoveret.

 • #8 Trine Ellegaard skrev: 19-08-2019 12:58:29

  Enhver lille landsby har brug for et forsamlingshus/borgerhus

 • #9 Allan Olsen skrev: 19-08-2019 13:23:29

  Forsamlingshuset er vigtig for lokalsamfundet.
  Skal landsbyerne bestå, skal forsamlingshuset renoveres.

 • #10 Pernille Folker-Hansen skrev: 19-08-2019 18:18:37

  Et særdeles værdigt projekt at støtte! Mange ildsjæle kaster frivillig arbejdskraft i at holde liv i huset med et øget antal arrangementer. Huset kan kun gøres mere attraktivt ved en renovering med støtte udefra. Det vil gøre underværker!

 • #11 Kathrine skrev: 19-08-2019 20:10:52

  Jeg synes det lyder som en god ide, jeg har lige lejet forsamlingshuset her d. 2 august. Hvilket var en succes, men jeg synes bestemt det trænger til en renovering! ;)

 • #12 Anders Reimers Larsen skrev: 04-09-2019 19:37:06

  Som gammel borger i Dømmestrup er det jo en kæmpe fornøjelse at se en stærk gruppe omkring det gode gamle forsamlingshus! Skønt sted, trænger til gode kærlige hænder, så flere generationer kan nyde godt af sammenholdet.

 • #13 Uffe Hansen skrev: 15-09-2019 08:19:40

  Dømmestrup forsamlingshus har rigtigt meget brug for en håndsrækning