Drivhus i Hørgårdens Byhave

Den gode idé

Hørgårdens Byhave vil blive et lokalt omdrejningspunkt for grønne fællesskaber, madproduktion, sundhed/ernæring samt give bymennesket et roligt og frodigt samlingspunkt.

Et nyt drivhus kommer til at styrke områdets biologiske mangfoldighed gennem udvidelse af vækstsæsonen samt beplantningens variation foruden at skabe et mødested for områdets beboere. Ved også at etablere et udekøkken vil der blive skabt grobund for den sociale mangfoldighed gennem fællesspisninger, workshops og andre kulturaktiviteter.

Projektets fysiske rammer

Den almene boligbebyggelse, Hørgården på Amager var i 2018 atter at finde på den såkaldte ghettoliste. Samme år blev et henlagt område på initiativ af beboere og den boligsociale helhedsplan startskuddet til Hørgårdens Byhave. Behovet for at mødes på tværs af alder & kultur for sammen at dyrke grøntsager skulle vise sig tiltrængt og havens lodder blev hurtigt revet væk af 42 familier (med tilhørende venteliste). Drivhuset og udekøkkenet kommer til at medvirke til, at flere udefrakommende vil besøge Hørgården og forhåbentlig bidrage til alternative fortællinger fra et ellers stigmatiseret nabolag.

Det omfatter projektet

Drivhusets udformning ønsker at bringe tidligere tiders landlige idyl tilbage i nabolaget og der søges inspiration i områdets ældre bebyggelse som et arkitektonisk modspil til havens omkringliggende betonbebyggelse. Opførelsen vil alt overvejende ske med genbrugsmaterialer og omfatter bl.a:
Fikserede og mobile plantebede med integreret regnvandsopsamling.
Mulighed for hønsehus til forsyning af varme, gødning og ikke mindst æg.
15 kvm opholdsplads (kan overdækkes med aftageligt sejl) + tilstødende bålplads.
Halvtag til overdækning af forsøg med kompost, orme samt anden organisk gødning.

Organisering af projektet og involvering af frivillige

Lokale beboere og ildsjæle har fra starten været drivkraften i byhaven, hvor et udvalg blev nedsat med mandat til at tage beslutninger på vegne af fællesskabet. Det gode naboskab vægtes højt og involverer bl.a. daginstitutionen, Børnehuset på den anden side af hækken, som dyrker grøntsager i fem af havens lodder. Derudover inviteres alle interesserede til at deltage i diverse workshops gennem forløbets forskellige faser. Byggeprocessen bliver faciliteret af medlemmer fra det lokale værkstedsfællesskab, Tinkertank og har flere års erfaring i at samskabe med genbrugsmaterialer som udgangspunkt.

Relationen til lokalsamfundet

Alt imens projektet tilstræber et stort socialt aftryk, er det omvendt hensigten at efterlade et minimalt klimaaftryk. Samarbejde med Hørgårdens Nærgenbrugsstation og Amager Ressource Center (ARC) skal indsamle kasserede vinduer, som vil udgøre en stor del af drivhuset. Derudover vil træ til konstruktionen og udekøkkenet bl.a. erhverves via aftale med lokale byggepladser, træværksteder foruden et forsøgsprojekt igangsat af 3B i Urbanplanen, hvor alt træ i boligforeningens affaldsskure indsamles og forarbejdes.
Foruden de allerede nævnte, støtter en række andre aktører op om projektet.

Opret en kommentar

(Bliver vist sammen med kommentaren)
(Din email bliver ikke vist)
Gengiv ord og tal som vist på billedet
 • #1 Tina skrev: 21-08-2019 23:31:17

  Sejt!!

 • #2 Camilla skrev: 05-09-2019 09:44:50

  Det kan blive en helt fantastisk mulighed for at styrke det spirende fællesskab. Vi er mange brugere af haven, der glæder os til at være med.

 • #3 B.L skrev: 05-09-2019 10:28:34

  Håber det bedste for jer. Lyder som et super initiativ.

 • #4 Malene skrev: 12-09-2019 10:36:27

  Lyder meget spændende - håber vi får mulighed for at se drivhuset i fuldt flor.