Historiefortælling i Dybvad

Den gode idé

I Dybvad vil vi skabe en nærværende iscenesættelse af byens fortællinger med afsæt i og respekt for byens DNA.

Vi vil sætte fokus på vores FORTID og fremhæve vores bevaringsværdige kulturarv bl.a. gennem iscenesættelse af historiske teglværksbygninger og vores ikoniske vandtårn.

Sammen med NUTIDENS dybvadgensere – unge som gamle – vil vi skabe relevante og vedrørende fortællinger om byen.

For FREMTIDEN vil projektet skabe nye bevægelsesmønstre og mødesteder i byen. Et nyt image for Dybvad. Vores nære natur vil bringes i spil når bækken fremhæves og naturen og byen forbindes.

Projektets fysiske rammer

Dybvad har et unikt kulturarvsmiljø med smukke bevaringsværdige bygninger. HISTORIEN skal bringes med ind i fremtiden, og skabe STOLTHED om den by, som vi borgere holder så meget af.

Kulturarven er byens fundament. Stationsbyen opstod med eget teglværk, hvor driftige iværksættere byggede hovedgaden i flere etager med en kvalitet efter ’Bedre Byggeskik’. Og hvor Søparken blev dannet, da man her gravede efter mergel.
Det er disse stedbundne kvaliteter, som vi nu rykker sammen om – for den driftige iværksætterånd og ildsjæleri er, ligesom vores fysiske miljø, også en del af vores DNA.

Det omfatter projektet

Projektet omfatter formidlings-PORTE på fem forskellige placeringer i midtbyen. Formidlingsportene indeholder tekst, grafik, kort samt LED-lys, som drives af integrerede solceller. Projektet omfatter også formidlings-GELÆNDER ved tre eksisterende broer.
Formidlingen på porte og gelændre skaber relationer til ikoniske bygninger i byen, som samtidig iscenesættes med belysning.
De fysiske elementer suppleres med skiftende digital formidling gennem interaktive højtalere, hjemmeside og Facebook via QR-koder og fx historieløb/skattejagt, der udvikles og opdateres af vores skoleelever og foreninger.

Organisering af projektet og involvering af frivillige

Projektet er forankret i en arbejdsgruppe under Borgerforeningen. Vi har bred erfaring med andre frivillighedsprojekter og har med stor succes sammen med Handels- og Erhvervsforeningen oprettet en BYFOND, hvis formål er at opkøbe og nedrive faldefærdige huse. Vi har desuden skabt en særlig oase omkring SØPARKEN med fælleshus, fiskeplads, legeplads, shelters mm.
Vi har aldeles god erfaring med at løfte i flok på tværs af foreninger og institutioner. Frivillige vil være garanter for løbende PR, indvielse m.v. og supplerende digital formidling og aktiviteter skabes ligeledes af byens frivillige

Relationen til lokalsamfundet

Vi arbejder tæt sammen med kommunen fx gennem områdefornyelsen, hvor vi bl.a. har oprettet et fælles Bylivskontor centralt i Dybvad med rum til projektplancher, arbejdsgruppemøder, Åben Tegnestue osv.

Kommunen bakker til fulde op om ”Historiefortællingen i Dybvad” ved at påtage sig den efterfølgende drift i samarbejde med vores Grønne Hold.
Porte og gelændre opføres på kommunale arealer og produceres af lokalt stålværft.

Vores foreninger arrangerer byvandringer o.l. til brug i skoleundervisningen - og ældrecentret kan se nye muligheder for ture i byen med historiefortælling for de ældre.

Opret en kommentar

(Bliver vist sammen med kommentaren)
(Din email bliver ikke vist)
Gengiv ord og tal som vist på billedet
 • #1 Chr. Bentsen skrev: 06-09-2019 15:34:26

  Som borger i Dybvad, håber jeg virkelig vi kan få støtte til de projekter der er gang i. Vi har mange frivillige i byen der gør ekstremt meget for at få byen gjort attraktiv for dem der bor der og dem der evt. ønsker at flytte hertil.

 • #2 Mona Haven Jensen skrev: 06-09-2019 17:04:26

  Det er en god ide men jeg forstod ikke om I gerne ville have nogle af "os gamle" til at fortælle ?
  I så tilfælde kunne jeg måske bidrage da jeg er født og opvokset i Vinkelgade 1

 • #3 Jan Jensen skrev: 06-09-2019 18:12:33

  God ide!:)

 • #4 Leif skovgaard pedersen skrev: 06-09-2019 20:22:04

  Husker byen med teglværk,savværk,kartoffelmelsfabrik,tog og rutebilstation og 27 butikker i drift,der er godt nok sket noget siden,men en hyggelig og fin by som heldigvis endnu ikke ligner de omkringliggende byer,fint der er fokus på byen

 • #5 Klaus Nielsen skrev: 06-09-2019 20:36:33

  Det vil gøre "underværker" for byen at kunne fortælle den gode historie og indlemme tilflyttere og alle andre i byens historie og dejlige liv.

 • #6 Tove Fønss skrev: 14-09-2019 06:46:10

  Fantastisk projekt 👍👍👍

 • #7 Finn Rasmussen skrev: 16-09-2019 15:07:01

  Godt initiativ i en by hvor man kan bosætte sig hvad enten man arbejder i Aalborg, Frederikshavn, Sæby eller ................?