Landsbykulturarv i Ane Maries Hus

Den gode idé

Vi ønsker at skabe et fyrtårn for landsbykulturarv i den smukke og bevaringsværdige gamle bygning, Ane Maries Hus. Huset skal formidle landsbykulturarv på en måde, der også er relevant for nutiden, bl.a. med anvendelsen af digitalt oplevelsesdesign. Den mangfoldige og rige kulturarv i og omkring landsbyen Vrensted omfatter arkitekter, billedhuggere, forfattere, kunsthåndværkere, iværksættere og andre ildsjæle. Vi vil skabe en autentisk "1920'er stue", en særlig afdeling for forfatteren Knud Holst, slægtsforskning, en kunstnerbolig, kunsthåndværker-værksted og en have med udendørs kunst.

Projektets fysiske rammer

Ane Maries Hus blev bygget i 1914 af sagfører Anders Olesen, en markant og driftig personlighed i Vendsyssel. Huset, som var et af de første "alderdomshjem" i DK, blev bygget til ære for sagførerens mor, Ane Marie. Det blev opført med 4 lejligheder til enlige kvinder, egen indgang, urtehave mv. Huset var ejet af en fond frem til slutningen af 1900-tallet, hvor Hjørring Kommune købte huset. Det har været anvendt til landsby-børnehave. Huset er tegnet af Københavner-arkitekten V.J. Mørk-Hansen. Det er erklæret bevaringsværdigt. Huset er på 381 kvm, 2 fløjhuse på 60 kvm samt have på 4.300 kvm.

Det omfatter projektet

Projektet omfatter energirenovering af huset og istandsættelse i oprindelig stil, bl.a. med fremkaldelse af de oprindelige lofter og gulve. Huset indrettes med en levende 1920'er stue, hvor der fortælles om gamle dages ildsjæle og personligheder, slægtsforskning, en permanent lejebolig, en kunstnerbolig, kunsthåndværker-værksted, og en særlig afdeling for forfatter Knud Holst, som levede sine sidste 14 år i Vrensted. Vi har støtte til projektet fra Knud Holst's døtre, forfatter Hanne-Vibeke Holst og Charlotte Høybye Holst. Den store have indrettes med udendørs kunst og rum til fordybelse.

Organisering af projektet og involvering af frivillige

En projektgruppe har arbejdet på projektet i ca. 2 år. Støtteforeningen Ane Maries Hus er stiftet ultimo 2018 og har pt. 81 medlemmer. Der er afholdt informationsmøder og støtte-arrangementer, bl.a. med foredrag af forfatter Hanne-Vibeke Holst og søsteren Charlotte Høybye Holst. Vi har dannet 5 arbejdsgrupper, hvor vi sammensætter lokale ildsjæle med videnspersoner udefra. Ligeledes er Vrå Højskole samarbejdspartner. I arbejdsgrupperne er der brug for både "hjerne" og "hænder" og man bidrager med det man kan. Arbejdsgrupperne skal konceptudvikle og sikre drift og forankringen af projektet.

Relationen til lokalsamfundet

Ane Maries Hus har altid haft en ganske særlig betydning i Vrensted. Mange ældre kan stadig huske de enlige, gamle damer, der boede i huset. Det ligger mange lokale stærkt på sinde at bevare huset og give det et nyt indhold. Via facebook har vi fået stor opbakning fra mange personer, som ellers ikke er aktive i byens foreninger og projektet tiltrækker også personer udefra. Arbejdsgrupperne sikrer den lokale forankring og den daglige fremtidige drift skal i vid udstrækning også ske med frivillige, bl.a. Vrensteds lokalhistoriske forening. Der samarbejdes med Byens Hus - landsbyens samlingssted.

Opret en kommentar

(Bliver vist sammen med kommentaren)
(Din email bliver ikke vist)
Gengiv ord og tal som vist på billedet
 • #1 Poul Chroffersen skrev: 19-06-2019 13:00:01

  Et spændende og alsidigt projekt med nye aktiviteter, som rækker langt ud over Vrensted og emegn. Ane Maries Hus' forandring fortjener al mulig støtte

 • #2 Halfdan Jakobsen skrev: 24-06-2019 10:53:59

  Godt projekt.

 • #3 Malene skrev: 12-07-2019 15:08:10

  Et godt projekt, drevet af ildsjæle i en landsby, som IKKE er i afvikling med udvikling i en ny retning end tidligere.
  #viløfteriflok
  #sammenervistærke

 • #4 Anni Kromann skrev: 01-08-2019 08:21:58

  På Nordskov Mølles vegne, ønsker vi Jer held med projekt og ansøgning.

 • #5 Mette Hyldgaard Roussis skrev: 05-09-2019 10:42:54

  Projektet i Ane Maries Hus fortjener støtte - det er nytænkende og efter åbning vil Ane Maries Hus være et spændende tilbud til kulturturister i Vendsyssel. Det er fantastisk med Hanne-Vibeke Holst's støtte til projektet!