Nyt Fælleshus i Landsbyen

Den gode idé

Den Selvforsynende Landsby (DSL) blev opretttet ved Hundstrup på Sydfyn i 2004. Idag er den en velfungerende øko-by og et lokalt centrum for bæredygtigt byggeri.

Gennem alle årene har der været daglig fællesspisning, mødeaktivitet og undervisning i et udslidt, fredet bindingsværkshus, som er uegnet til at rumme større grupper. Et Realdania støttet forprojekt klargjorde i 2012 at ombygning af tilhørende staklade var for stor en udgift.

Nu søger vi støtte til selv at bygge et nyt, funktionelt fælleshus til glæde for både landsbyens beboere og de mange besøgende, som inspireres af landsbyen.

Projektets fysiske rammer

Den Selvforsynende Landsby råder over 15 hektar land med fri natur, landbrug og beboelse. Der er 22 grunde i landsbyen, hvoraf langt de fleste nu er besat med færdigbyggede huse funderet i forskellige bæredygtige byggemetoder og materialer.

Midt i landsbyen er der afsat en stor grund til det nye fælleshus, så det kan blive landsbyens naturlige centrum. Vi er stadig i designproces, men huset vil rumme køkken- og spisefaciliteter samt god plads til samvær for børn, voksne og grupper af besøgende.

Fælleshuset skal bygges af træ og naturlige materialer med jordvarme som primær varmekilde.

Det omfatter projektet

Projektet omfatter økonomi og projektplanlægning, design, konstruktion og færdiggørelse af fælleshus samt indretning af huset og anlægning af udendørsarealer.

DSL har et - af fællesskabet - vedtaget budget på max 3,2 millioner. Som det fremgår af vedlagte overslag (se økonomi), så har det vist sig, at første udkast fra tegnegruppen kræver et budget på 3,8 millioner. Derfor arbejder vi i øjeblikket på at tilpasse tegningerne til et lavere budget. Projektet vil dog under alle omstændighed kun kunne realiseres ved hjælp af frivillig arbejdeskraft og økonomisk støtte fra finansieringspartnere.

Organisering af projektet og involvering af frivillige

Som fællesskab har Den Selvforsynende Landsby stor erfaring med at løfte større projekter igennem frivilligt arbejde, hvilket også driver organiseringen af denne proces fra start til slut.

Huset er designet frivilligt af medlemmer fra DSL - og mange beboere har byggeerfaring fra egne huse, som de kan bidrage aktivt med i selve byggeprocessen. Der ansættes derudover en professionel håndværker, som kan lede med-byg processen og udføre de mere krævende opgaver.

Gården og jorden samt det nye fælleshus tilhører andelsforeningen, der kommer med egenfinansiering.

Relationen til lokalsamfundet

DSL har en række udadvendte aktiviter. Vi får ofte besøg af lokale skoleklasser og interesserede, som kommer for at lære om bæredygtighed.

Vi tager jævnligt imod frivillige, som hjælper med gårdens drift - og journalister, antropologer og studerende, der skriver artikler eller laver feltarbejde.

DSL har helt konkret indvirkning på lokalsamfundet, idet vi tiltrækker børnefamilier til et udkantsområde, hvilket påvirker både lokallivet og huspriser positivt.

Det nye fælleshus vil styrke vores muligheder for at tage imod de mange besøgende, som kommer her til fra nær og fjern.

Opret en kommentar

(Bliver vist sammen med kommentaren)
(Din email bliver ikke vist)
Gengiv ord og tal som vist på billedet
 • #1 Anette Olesen skrev: 08-08-2019 20:28:29

  Jeg håber og ønsker i får held med ar skrabe penge sammen til det fine projekt - og det er ikke overdrevet at få et bedre fungerende fælleshus. Jeg er som gæst altid blevet taget imod med åbenhed. Det er et dejligt sted at komme på besøg.
  Mvh Anette

 • #2 Helene Cortsen skrev: 09-08-2019 08:13:29

  Held og lykke med
  projektet 👍🏼

 • #3 Abia skrev: 11-08-2019 16:07:23

  Det bliver et rigtig fint samlingssted for besøgende og større arrangementer :-)

 • #4 Lotte Suwalski skrev: 11-08-2019 20:34:23

  Jeg håber I får rejst penge til projektet. Det er vigtigt for fællesskabet at der er velfungerende rammer og et dejligt sted h vor fællesskabet kan udfolde sig!

 • #5 Lone Thomsen skrev: 12-08-2019 07:02:18

  Et nyt fælleshus ... Fantastisk.. Held og lykke med det... Det har I fortjent. Glæder mig til at se det...

 • #6 Maria Glad skrev: 05-09-2019 15:21:36

  Hej - ja den lille video siger jo virkelig tydeligt hvorfor der er brug for et nyt fælleshus i den selvforsnende Landsby - til erstatning for det nuværende: stuehuset i en 300 år gammel fredet gård

 • #7 Anne Slater skrev: 08-09-2019 11:07:40

  This looks like a great project

 • #8 Trine skrev: 14-09-2019 14:45:31

  Det bliver så skønt med et flot og funktionelt hus til fælles glæde