Den gode idé
Kulturbindeled, værested og bæredygtig bevaring af historisk bygning
I Skjern findes mange kreative unge mennesker, men vi har i mange år manglet et sted til fælles kreativ udfoldelse. Et værested, som kan rumme musik, teater, stand-up, men også et sted, som kan danne rammen om brætspilsaftener, studiesparring og fælleskab for unge mennesker i området.
Samtidig står der midt i byen en ikonisk bygning under forfald. Den gamle remise. Et symbol på Skjerns udvikling fra lille stationsby.
Vores bevaringsprojekt skal stoppe afviklingen af remisen og starte udviklingen af vores kreative unge.
Projektets fysiske rammer
I 2016 stod den gamle remise i Skjern til nedrivning af daværende ejer Banedanmark. Remisen blev købt af et lokalt byggefirma for at undgå nedrivning, og firmaet bad byens borgere om at komme med forslag, som kunne gavne befolkningen og bevare den charmerende bygning.
Rundremisens arkitektur er helt speciel, og der findes ikke mange tilbage i Danmark. Den ensidede taghældning og det buede rum giver fantastiske indretningsmuligheder for et kultursted.
Gennem de gamle porte ses drejeskiven og jernbaneanlægget i baggrunden.
Det omfatter projektet
Fase 1: Udvendig renovering af selve rundremisen.
Fase 2: Indvendig optimering af rundremisen
Fase 3: Det gamle medarbejderhus skal blive til frit studiemiljø
Området omkring Remisen Skjern vil blive et kulturelt bindeled med det hovedformål at samle de unge på tværs af uddannelser og baggrunde samt skabe nye sociale relationer. Her er rum til alle.
Vi har allerede fået lokal støtte til at få en arkitekts første udkast realiseret. I finder dette under vores vedhæftede billeder.
Den nemmeste løsning ville være at vælte remisen, men den charmerende gamle bygning fortjener at overleve.
Organisering af projektet og involvering af frivillige
Vi er en gruppe unge frivillige, som sammen brænder for nyskabelse i vores barndomsby. Sammen har vi stiftet den frivillige forening "Remisen Skjern", som skal drive aktiviterne i vores nye kulturværested.
I opstartsfasen arbejder vi sammen benhårdt på at søge fonde og indsamle støtte fra lokale firmaer, så vi kan få bygningen i en bedre forfatning. Allerede ved realisering af fase 1, jf. vores tidsplan, vil vi kunne begynde at starte aktiviter for unge i Remisen.
Alle unge i den frivillige gruppe er opvokset i Skjern, og vi ved derfor, hvad man som ungt menneske savner i vores område.
Relationen til lokalsamfundet
Vi befinder os i et område med stor fraflytning af unge til studiebyerne, hvorfor det er et kæmpe fokuspunkt at skabe tiltrækningskraft gennem fornyede byrum.
Ikke blot i et forsøg på at holde de unge mennesker i byen, men også som et led i at få unge mennesker til at flytte tilbage til området efter endt uddannelse, hvor der konkurreres med de forhold, som Aarhus i særdeleshed har at byde på.
Derfor er idéen om Remisen Skjern også med afsæt i det store kulturelle samlingssted Godsbanen i Aarhus, hvor vi har søgt inspiration.