Den gode idé
En flok værkstedssøgende sjæle er gået sammen for at omdanne et tidligere andelsmejeri til det, vi kalder Værkstedsfællesskabet Aakilde.
Den højloftede skummesal bliver fællesskabets hjerte og samlingspunkt for de værksteder, der kommer til at fylde mejeriet med keramik, scenografier, bæredygtige byggematerialer, lyden af musik, grydelåg og podcastproduktioner - og ikke mindst mennesker.
Dørene åbnes til smagsprøver på frugterne af værkstedernes arbejde og præsentationer af gæsteprojekter fra den vide verden, der deler værdier som kooperativisme, vidensdeling, bæredygtighed og samskabelse.
Projektets fysiske rammer
Projektets værdier resonerer med den andelstanke, der konkretiserede sig i mursten og mørtel i Andelsmejeriet Aakilde i 1888.
Det er stadig let at finde: navigér efter den 26 m. høje skorsten, der knejser over landskabet. Over Syltemae Å står murstensfacaden indbydende med 4 m. høje metalindfattede vinduespartier. Fra perronerne åbner skydedøre til den lyse skummesal; oplagt som rå ramme for alt fra teater til folkekøkken.
Herfra fordeler labyrinter af gange sig ud i 1000 m2. klinkebelagte rum med uanede værkstedsmuligheder og et potentiale, der får fantasien til at skumme over.
Det omfatter projektet
Skabe en passage af fællesrum, som forbinder værksted med værksted, Aakilde med offentligheden, og oprindelig arkitektur med ny funktion. Gennem et nyt indgangsparti forbindes gaden med skummesalen, som via en terrasse åbner op mod gårdspladsen med udsigt til skorsten, eng og å.
Bygge plateauer i skummesalen med fleksible funktioner som ophold, scene og tribune.
Etablere forudsætninger for Værkstedsfællesskabet såsom el, toiletter, køkken og energioptimering.
Og endelig: stabilisere og oplyse skorstenen, så den til arrangementer kan lyse op som fyrtårn for Sydfyns vildfarne landkrabber.
Organisering af projektet og involvering af frivillige
Forundersøgelse (2018-20): en projektgruppe har arbejdet med idéudvikling, gruppedannelse (åbne møder, arrangementer) og praktiske spørgsmål som landzonetilladelser og finansiering.
Byggefase (2020-22): opbygning af fælles rum udføres så vidt muligt af frivillige koordineret af projektgruppens to håndværkere.
Åbningsfest & Frem: Værkstedsfællesskabet organiseres og drives af en forening, der via fællesmøder planlægger og tilvejebringer arrangementer mm.
Initiativtagere har tidligere erfaring med koordinering af frivillige i forsk. sammenhænge (fx. Trampolinhuset og Bolsjefabrikken)
Relationen til lokalsamfundet
Ét af foreningens formål er at stille rum til rådighed for andre i lokalsamfundet, der deler behovet for værkstedsplads, deler ønsket om, at deles om denne plads - og som i praksis sætter sociale, miljømæssige og demokratiske værdier højt. Det gælder både tidsbegrænsede projekter (recidencies o.l.) og permanente værkstedspladser.
Vi er i dialog om samarbejdsmuligheder med forskellige aktører, fx. Ryslinge Teaterhøjskole, Teater Momentum, Sydfyns Trædesign, Projekt Direkte Genbrug, Maskinen Kulturhus, samt de to friskoler i Ollerup og Vester Skerninge, og opbakkes af borgergruppen Forum5762.