Krauseren: Et grønt fællesskab

Den gode idé

Børnehaven er vigtig for at udvikle sociale relationer og kompetencer, der gør børn til verdensborgere med blik for bæredygtige byer, fællesskab og lokalsamfund. Pædagogik, fysiske rammer og lokal forankring er her afgørende: Derfor vil vi skabe en grøn lomme i Krauseren, så børnehaven igen kan blive et lokalt samlingssted, der skaber grønne fællesskaber mellem institutioner og generationer, hvor både børn og voksne kan engagere sig på tværs i det grønne lokalmiljø – bl.a. skal årlige events som en gadefest skabe fællesskaber og partnerskabet med en lokal skole vil have fokus på FNs verdensmål

Projektets fysiske rammer

Bålpladsen er slidt og ofte ubrugt. Vi vil opgradere stedet til en grøn lomme, hvor vi vil dyrke spiselige planter og grøntsager hele året for at lære børnene om natur, mad og bæredygtighed. Stedet vil også give ny mulighed for flere udendørsaktiviteter og at samles om bålet med hinanden, familier og folk i lokalområdet. Her skal fællesspisninger og særlige events med fokus på natur og fællesskab i byen så frøene til morgendagens verdensborgere. Den nye grønne lomme vil styrke samarbejdet med lokale institutioner og ildsjæle, der er klar med f.eks. hønsemøg til kompost.

Det omfatter projektet

Vi bygger en grøn lomme på Krauserens grund. Her skal der være delt udekøkken med naboen Villa Kultur, plantekasser og et drivhus, insekthoteller samt en ny bålplads. Tilsammen vil det kræve nedrivning af eksisterende faciliteter, tegninger fra en landskabsarkitekt, rådgivning ift. beplantning, inspiration fra en aktør med erfaring med skolehaver, indkøb af materialer og selve opførelsen. Dette bakkes op af partnerskaber og fællesaktiviteter med lokale aktører som Øbrohøns, Miljøpunkt Østerbro / Randersgades Skole og Haver til Maver.

Organisering af projektet og involvering af frivillige

Som en selvejende institution er der et godt grundlag for projektet, idet både ansatte og forældre er dybt engagerede i institutionens udvikling og drift. De opgaver, der ikke kræver professionel hjælp, vil blive udført af forældre og ansatte. Parallelt skabes en styregruppe, som støtter og videreudvikler det lokale samarbejde og forankring igennem disse tre prioriteter:
• Et udekøkken, der kan deles med naboen
• Et samarbejde med Øbrohøns om kompost
• Et samarbejde med Miljøpunkt Østerbro / Randersgades Skole om initiativet “Generation Verdensborger”
• Et samarbejde med Haver til Maver

Relationen til lokalsamfundet

Projektet har skabt dialog med disse aktører:
• Genboen Øbrohøns: Krauseren kan hente hønsemøg til kompost, og børnene lærer om høns.
• Naboen - foreningen Villa Kultur (VK): VK må bruge det nye udekøkken
• Miljøpunkt Østerbro og Randersgades Skole samarbejder om læringsforløb fokuseret på FNs Verdensmål.
• Haver til Maver har erfaring med skolehaver, og hvordan de styrker skoler i lokalesamfundet. Kan en børnehave mon gøre det samme?

Opret en kommentar

(Bliver vist sammen med kommentaren)
(Din email bliver ikke vist)
Gengiv ord og tal som vist på billedet
 • #1 Pia eschelsen skrev: 01-12-2018 12:20:24

  Det er den vej vi skal!!
  Grønt men ikke mindst fællesskaber.
  Tak til initiativtagerne

 • #2 Rolf Svømmekjær skrev: 02-12-2018 10:27:08

  Fornuftigt projekt med positive perspektiver.

 • #3 Jonina lognnes skrev: 02-12-2018 10:33:50

  Fornuftigt projekt!

 • #4 Mette Louise skrev: 07-12-2018 21:22:40

  Lyder som et rigtig godt- og bæredygtigt projekt, som vil gøre underværker for mange børn inde i byen.

 • #5 John Pries Jensen skrev: 09-12-2018 22:23:48

  Efter at have kendt Krauseren i mere end ti år, nu med fjerde barn indskrevet, kan jeg kun bifalde idéen. Ville ønske jeg havde fundet på forslaget selv. Det er ikke bare et make-over eller et frisk pust, det er et nødvendigt og tiltrængt tiltag der også kommer hele kvarteret tilgode. Det er et skridt i den rigtige retning hvis vi vil have glade og sunde unger med grønne fingre i grønne lommer. Det er jo de kommende generationer der skal ud og forandre verden med deres forståelse for bl.a natur og fællesskab. Jeg er overbevist om at Krauserens venner er i stand til at løfte opgaven til glæde for både børn og voksne.

 • #6 Alfred skrev: 10-12-2018 09:20:56

  Efter selv at ha' gået i Krauseren for mange år siden, og nu have min tredje lillesøster gående der kan jeg klart se hvordan dette ville kunne forbedre børnenes oplevelse og glæde! Held & Lykke!