Banehuset - Et kulturelt knudepunkt

Den gode idé

De nuværende rammer for den frivillige musikforeningen Banehuset, som primært har lagt lokaler til musik, ønskes nu at blive renoveret/ udvidet til et kultur- & innovationshus. Projektet (renovering & udvidelse) vil kunne udfylde det store afdækkede behov for både børn, unge, voksne og seniorgenerationen. Huset vil kunne knytte læring i form af kultur, folkeskolen, e-sport og iværksætteri sammen. I sammenarbejde med blandt andet Haderslev Kommunes vision om "talentudvikling", vil projektet udvide dette til fritidstilbud generelt. Huset vil ydermere hjælpe unge med iværksætteri og realisering.

Projektets fysiske rammer

Banehuset forefindes i en ældre industribygning, centralt beliggende i landsbyen Sommersted. Der er en musiksal, som ligeledes anvendes som øvelokale og mødested for borgerne i byen, og de omkringliggende landsbyer. Der er uudnyttede lokaler (stueplan og 1.sal), som kan anvendes til multifunktionelle rum, hvor blandt andet et eksisterende koldt lager kan inddrages. Dette, sammen med en ny udvidet facade/ foyer, som væsentligt vil forbedre klimaskærmen, vil udvidelsen med glaspartier, åbne op og vise brugen og aktiviteterne for forbipasserende.

Det omfatter projektet

Den nuværende bygningsmasse skal forbedres/ energirenoveres. Tagkonstruktionen på den ene tagside løftes/ efterisoleres, hvor facaden får nu beklædning og isolering.

Som beskrevet i projektmaterialet, vil den nye foyer ikke kun give et smuk arkitektonisk udtryk, men samtidig reducere bygningens nuværende energibehov.

Organisering af projektet og involvering af frivillige

Den primære organisation består af den nuværende bestyrelse på 9 personer og 30 frivillige, som er tilknyttet musikforeningen. Der vil dog derudover være repræsentanter fra landsbyrådene fra Sommersted og de omkringliggende 9 landsbyer, såfremt projektet realiseres.

Relationen til lokalsamfundet

Projektet har en stærk relation med Haderslev Kommune. Musikforeningen Banehuset, som har eksisteret i mere end 20 år, modtager et fast årligt tilskud fra Kultur & Fritid, som har allokeret et tilskud på 2 mio. kr til projektet. Derudover samarbejder Banehuset med flere lokaler foreninger fra både Sommersted og de omkringliggende landsbyer. Banehuset er således ikke "kun" et spillested, men et stærkt omdrejningspunkt for området. Banehuset har i mange år involveret sig i områdets udvikling, hvor man har hjulpet områdets foreninger med forskellige aktiviteter.

Opret en kommentar

(Bliver vist sammen med kommentaren)
(Din email bliver ikke vist)
Gengiv ord og tal som vist på billedet
 • #1 Lene Bræraa skrev: 03-12-2018 22:23:45

  Fantastisk projekt som vil åbne op for nye muligheder og vækst...

 • #2 Per Braad skrev: 04-12-2018 01:08:27

  Kom i gang.

 • #3 Lars J Hansen skrev: 04-12-2018 08:16:19

  Dette projekt vil komme til at udbygge den meget positive udvikling,der har været i gang de sidste 20 år, hvor Banehuset har sørget for at give lokalbefolkningen musik og andre kulturoplevelser. Derudover er der mange lokale ildsjæle som vil gøre alt for at det projekt vil lykkes.

 • #4 Jesper Andreasen skrev: 05-12-2018 07:39:00

  Jeg har flere gange haft fornøjelsen at være til koncert i Banehuset. Selvom man det er et stykke vej for mig, så er det alle pengene værd. Jeg kører gerne de 30 km for at opleve stemningen i Banehuset. Jeg håber de frivillige kan få samlet pengene ind til dette fantastiske projekt, det fortjener de absolut!

 • #5 Bjarne Hilbrecht skrev: 10-12-2018 21:01:47

  vi er nødt til st give landsbyerne en rolle og mening. Centralisering af kulturelle penge i de større byer dræner initiativet i de små landsbyer. Her er der en mulighed for at give livet i en landsby en større mening igen.

 • #6 Steen Jørgensen skrev: 10-12-2018 22:52:28

  Det vil være en fantastisk udvikling af Banehusets 20 årige historie at få opgraderet Banehuset til at kunne mange flere lokale aktiviteter. Banehuset er som historien om Humlebien der ikke ved den ikke kan flyve men gør det alligevel. Vil være så fortjent og brugbart til de næste 20 år.

 • #7 Malene Reinhardt skrev: 11-12-2018 09:23:05

  De unge mennesker i byen mangler virkelig et tilholdssted hvor de kan finde et fællesskab - kunne være så fedt hvis de kunne få en lille plads i det nye Banehuset!