Den gode idé
Mange unge mænd i udsatte boligområder oplever på tværs af europæiske storbyer at være nødt til at opholde sig udenfor, fordi der hverken er fysisk eller kulturel plads til at opholde sig i hjemmet. Udenfor er der mangel på varme, overdækning og indhold i hverdagen. Mange af de unge mænd ender i sociale problemer og kriminalitet og skaber derfor stor utryghed for andre.
Det vil initiativet Urban Dreams nu ændre på ved at udvikle et midlertidigt fritids- og kulturtilbud, der løser de fundamentale behov for varme og ly og skaber rum for sociale eksperimenter, som kan give unge en bedre fremtid!
Projektets fysiske rammer
Drømmen er et midlertidigt fritids- og kulturtilbud i Sundby på Amager, fordi:
- Unge fra Urbanplanen gør brug af netop dette område og fordi
- Den lokale områdefornyelse for Sundby har en indsats ’Unge skaber byrum’, som bliver inviteret med i et samarbejde.
Sundby rummer tre mindre og meget forskellige bykvarterer på Amager, som gennemskæres af trafikerede veje og store sports- og parkarealer. Samtidig rummer Sundby en række grønne arealer, som har unikke potentialer for unge over 18 år, som ikke har den fornødne plads i hjemmet til at udfolde et ungdomsliv.
Det omfatter projektet
Fritids- og kulturtilbuddet skabes af moduler i en åben struktur med en æstetik, der opfordrer til god adfærd og indbyder til at udfolde det ungdomsliv, der ikke lader sig gøre på gaden.
Områdets øvrige unge inddrages i at udvikle og indrette tilbuddet. Herefter inddrages de i udviklingen af 3 eksperimenter, der skal sikre unge en større livskvalitet og bedre livsmuligheder:
- Hvordan skabes et sted uden ballade, kriminalitet og gangstermentalitet?
- Hvordan skabes større forståelse for og tilknytning til det danske samfund? og
- Hvordan sikres unge en bedre social fremtid?
Organisering af projektet og involvering af frivillige
Projektet understøttes af den lokale boligsociale indsats, som giver sparring og administrerer økonomien. Indsatsen har i flere år eksperimenteret med at lade beboere styre udviklingen af sociale indsatser. Der er etableret et arbejdsfællesskab af 25 udsatte unge fra 17-21 år, som er frivilligt initieret og projektet er udviklet og planlagt på baggrund af selvudviklede analyser på baggrund af tidligere erfaring med samme.
I projektet hyres ekstern rådgivning til endeligt design og entreprenør til opsætning og udformning. Forskere fra Københavns Professionshøjskole vil indgå i evaluering af de 3 eksperimenter.
Relationen til lokalsamfundet
Projektet planlægger at gå i dialog om samarbejde med områdefornyelsen for Sundby i Københavns Kommune. De har til opgave at udvikle parker og byrum i Sundby i samarbejde med kvarteret i perioden frem til 2022. Et sådant samarbejde vil sikre, at nødvendige regulativer overholdes og samtidig give rum for sparring, benspænd og inddragelse af andre beboere.