Den gode idé
På fodboldbanen spiller drengene, i hallen er pigerne i gang med at træne til weekendens kamp, samtidig mødes seniorerne til banko i forsamlingshuset, og om aftenen mens far putter børnene, løber mor en tur for sig selv. Sådan er det i de fleste lokalsamfund – vi er sammen med dem, der ligner os selv.
Men hvad sker der, når et lokalsamfund beslutter sig for at afprøve nye måder at være sammen på og bygge bro mellem mennesker? I Låsby har borgerne en vision om at bevæge mennesker til at mødes på tværs af generationer; at bevæge en hel by til en større grad af medborgerskab og sammenhængskraft.
Projektet er et forprojekt der skal undersøge netop disse spørgsmål.
Projektets fysiske rammer
Projektet skal undersøge, hvordan mødestederne i byen skal tænkes sammen – skolen, hallen, svømmebadet, søparken, og forsamlingshuset. Der skal skabes fysiske forbindelser med legesteder, gemmesteder, belægningsmønstre i farver, der guider borgerne til at komme ud og indgå i nye relationer. Der skal skabes mentale forbindelser med aktiviteter, der samler og inddrager forskellige mennesker.
Både hallen og skolen rummer gode bygningsmæssige kvaliteter, og der er store potentialer i forhold til at sammentænke og koble byrummet, så der skabes nye mødesteder med bevægelse som omdrejningspunkt – en bro mellem generationer.
Det omfatter projektet
Første skridt er at få samlet borgerne på tværs af alder og interesser. Skolens lærere, plejecentret, foreningsfrivillige herunder seniorklubben er vigtige ”drivere” i projektet. Der skal afholdes en række workshops, hvor borgerne sammen lægger en overordnet plan for deres by og arbejder med, hvordan byens faciliteter kan aktiveres og åbnes op. I samarbejde med professionelle rådgivere udvikles et koncept, der bygger bro, skaber bevægelse og rum for nye møder. Projektets udgangspunkt er, at borgerne med inspiration og støtte fra arkitekter, selv får ideerne og er med til at realisere dem.
Organisering af projektet og involvering af frivillige
Projektet er udsprunget af hallens og skolens samarbejde om at dele faciliteter, så hal- og lokalekapaciteten udnyttes bedst muligt begge steder. Men hvorfor nøjes med skolen og hallen? Hvorfor ikke koble byrummet på som et attraktivt, anderledes og ”bevægende” mødested? Der er indgået samarbejde med Skanderborg Kommune, Låsby Borgerforening, seniorklubben og byens øvrige foreninger. Låsby Hallen er som udgangspunkt ansvarlig for projektet, og det er hallens engagerede frivillige, der står for at planlægge projektet og varetager opgaverne omkring inddragelsen af borgerne.
Relationen til lokalsamfundet
Netop fordi Låsby er et lokalsamfund med ca. 2100 indbyggere er der basis for at gennemføre projektet. Byen er stor nok til, at der er frivillige til at løfte projektet, men lille nok til at borgerne føler et ansvar for deres by. Låsbys DNA er på mange måder den bevægelse, som projektet vil understøtte. Låsby Skole har idrætten højt prioriteret, Låsby Hallen lægger lokaler og baner til mere end 15 idrætsklubber, og om sommeren genlyder byen af plask og latter fra de mange gæster i byens friluftsbad. I midten af Låsby ligger Låsby Søpark med løbestier, cross-fitt stationer, beachvolleybane mm.