Gæstehuset - et dagtilbud for døende

Den gode idé

Hospicegruppen vil stå for aktiviteter og et daghjem drevet af frivillige. Pejsestuen skal være stedets hjerte. Her læses, bages, synges og spilles skak og kort og her slapper den pårørende af. Naturen bruges som healing i Orangeriet eller i haven.
Gæstehuset på Vesterløkke bliver et aflastningstilbud til pårørende og døende, som ønsker at dø i eget hjem og til døende, der er helt alene. Her vil Kolding kommune i samarbejde med frivillige (rekrutteret og uddannet af Støtteforeningen for Hospice Kolding) sætter fokus på døende og pårørendesamarbejde.
Der oprettes 2 kommunale sengepladser.

Projektets fysiske rammer

Stedet er valgt blandt flere, fordi det ligger i et grønt område med have og udgang til terrasse fra hvert rum, hvor naturen kan tænkes ind og tankerne fra kommunes Terapihave genbruges.
Det er beliggende i det landsbyområde, som Hospicegruppen er opstået i.
En hel " længe" kan indrettes og skabe egen identitet. Et fællesrum, der i dag bruges til f.eks. gudstjenester bliver hjertet med et nyt køkken og pejs. Indretning og natur skal bringe opmuntring. Vesterløkke er et kommunalt aflastningssted for ældre og syge, tidligere lokalt plejehjem. Der er 32 værelser, spisestue, køkken og birum.

Det omfatter projektet

Der søges støtte til:
*køkken
*pejs
**pårørende hvilerum
*sti og havesanering mhb. øget tilgængelighed fra værelser til naturen
*orangeri
Pejsestuen bliver rammen for det frivillige arbejde. Her tilbydes aktiviteter for den pårørende og den døende så livet leves hele livet, selvom der er plads til samtaler om smerter, utryghed og døden. Der skal installeres kloak, køkken og pejs. Indvendigt skal der fornys og hovedindgangen gentænkes, så den bliver mere imødekommende. Orangeriet og haven, der omlægges til Terapihave skal bruges til ture ud i det fri med den døende og til den pårørende.

Organisering af projektet og involvering af frivillige

Gæstehuset er et samarbejdsprojekt mellem kommunen og Hospicegruppen. De frivillige står for
• at være til stede, snakke, være støttende og lyttende for både patienter og pårørende,
• at tilbyde mere praktisk hjælp som f.eks. vågetjeneste, uddele drikkevarer eller mad, hjælpe til med madlavning, hjælpe med oprydning, forsyne Gæstehuset med udsmykning, blomster, borddækning, gå, cykle eller køre ture, holde haven og terrasserne, måske massere eller sætte hår, male eller læse højt.
Hospicegruppen uddanner og coacher, Kolding Kommune koordinerer, er ejer og driftansvarlig for sygeplejen.

Relationen til lokalsamfundet

Hospicegruppen opstod i nærområdet. Den og Kolding Kommune har samarbejdet i 5 år. Gruppen arbejder for et Hospice. Afklaringsperioden afslørede et hul i sikkernettet for døende. Derfor opstod tanken om et Gæstehus. Hospicegruppen er en ildsjæle, men "professionelt " drevet forening med ca. 300 medlemmer. Der er lokale i bestyrelsen, og mange resursepersoner, der f.eks. står for markedsdage, indsamlinger, koncerter mv. Møde har være afholdt sammen med Kolding Kommune for at få frivillige. 50 deltog. Også et konsulentfirma har inddrager brugere. Uddannelsen af 10 frivillige starter i januar.

Opret en kommentar

(Bliver vist sammen med kommentaren)
(Din email bliver ikke vist)
Gengiv ord og tal som vist på billedet
 • #1 Lis Ravn Ebbesen skrev: 24-10-2018 10:49:36

  Kære Hospicevenner Kolding. Det er nu vi har brug for dit LIKE. Håber I endnu en gang vil støtte!

 • #2 Tina Schack Jensen skrev: 27-10-2018 13:40:07

  Jeg støtter op om projektet.

 • #3 signe brixen skrev: 01-11-2018 17:45:54

  super project!

 • #4 Christian friborg skrev: 03-11-2018 22:27:58

  Støtter 200 %

 • #5 John Hansen skrev: 04-11-2018 20:09:32

  Et projekt, som der virkelig er behov for at realisere.