Gæstehuset - et dagtilbud for døende

Den gode idé

Gæstehuset skal være et aflastningstilbud til døende på Vesterløkke, hvor Kolding kommune i samarbejde med frivillige (rekrutteret og uddannet af Støtteforeningen for Hospice Kolding) sætter fokus på paliation og pårørendesamarbejde.
Gæstehuset er et tilbud om aflastning til pårørende og døende, som ønsker at dø i eget hjem og til døende, der er helt alene.
Der oprettes 2 kommunale sengepladser. Hospicegruppen vil stå for aktiviteter og et daghjem drevet af frivillige. Et køkken skal være stedets hjerte, her bages, spilles kort og fortælles livshistorier, og en Richaw sikrer naturoplevelser.

Projektets fysiske rammer

Vesterlykke er i dag kommunalt aflastningssted. Det er oprindeligt et plejehjem beliggende i det landsbyområde Hospicegruppen er opstået i. Hospice gruppen har set på flere steder. Dette er valgt fordi det ligger i et grønt område, med udgang til terrasse fra hvert rum hvor naturen kan tænkes ind.
En hel " længe" kan indrettes og skabe egen identitet. Et fællesrum, der i dag bruges til f.eks. gudstjenester bliver hjertet med et nyt køkken. Og den indgang, der i dag ikke bruges, nyindrettes til egen indgang.
For de pårørende indrettes et hvilerum. Arkitekturen skal være helende.

Det omfatter projektet

Der søges støtte til:
*køkken
*borde og stole,
*indretning af af opgang
*flexibel indretning af værelser
*pårørenderum
*richaw
*sti og havesanering mhb øget tilgængelighed fra værelser til naturen
*orangeri

Men det vigtigste bliver det frivillige arbejde, der skaber aktiviteter så livet leves hele livet, selvom der er plads til samtaler om smerter, utryghed og døden.

Organisering af projektet og involvering af frivillige

Kolding Kommune udfører læge, sygeplejerske eller social- og sundhedsassistent opgaver - de frivillige involvere sig i næsten alt andet, som
• at være til stede, snakke, være støttende og lyttende for både patienter og pårørende,
• at tilbyde mere praktisk hjælp som f.eks. vågetjeneste, uddele drikkevarer eller mad, hjælpe til med madlavning, tage imod gæster og hjælpe med oprydning, forsyne Gæstehuset med udsmykning, blomster, borddækning osv., gå, cykle eller køre ture og måske massere eller sætte hår, male eller læse højt.
Hospicegruppen uddaner, Kolding kommune koordinerer.

Relationen til lokalsamfundet

Hospicegruppen opstod er opstået i nabolandsbyen Sdr Stenderup. Den arbejder for et Hospice i nærområdet, og ohar indsamlet penge til dette. Afklaringsperioden har afsløret et hul i sikkernettet for døende. Derfor opstod tanken om et Gæstehus. Det er blevet et første step på vejen. Endemålet er at få regionen til at anlægge et hospice i Sdr Stenderup.
Hospicegruppen er en ildsjæle men "professionelt " drevet forening. Der er lokale i bestyrelsen, og mange resursepersoner, der f.eks. står for markedsdage, indsamlinger, koncerter mv. Borgerne vil i samarbejde med Kolding Kommune inddrages .

Opret en kommentar

(Bliver vist sammen med kommentaren)
(Din email bliver ikke vist)
Gengiv ord og tal som vist på billedet
 • #1 Lis Ravn Ebbesen skrev: 24-10-2018 10:49:36

  Kære Hospicevenner Kolding. Det er nu vi har brug for dit LIKE. Håber I endnu en gang vil støtte!

 • #2 Tina Schack Jensen skrev: 27-10-2018 13:40:07

  Jeg støtter op om projektet.

 • #3 signe brixen skrev: 01-11-2018 17:45:54

  super project!

 • #4 Christian friborg skrev: 03-11-2018 22:27:58

  Støtter 200 %

 • #5 John Hansen skrev: 04-11-2018 20:09:32

  Et projekt, som der virkelig er behov for at realisere.