INSP! hvor alle kan gøre en forskel

Den gode idé

INSP er et visionært bud på, hvordan et medborgerhus bør fungere i det 21. århundrede. Et proaktivt og levende hus, der
med borgernes talenter og ressourcer skaber idéer, produkter og oplevelser, der kommer hele samfundet til gode. Kernen er "skab selv sammen". Det skal det blive ved med.
Hjertet i INSP er en gammel bygning, som er i så dårlig stand, at der er fare for at INSP mister sin base og fundament for at knopskyde og udvikle flere nye idéer til fællesskab, liv og nærvær. Målet for de mange frivillige og ildsjæle er at bevare og fremtidssikre det hus, der er hele Roskildes fælleshus.

Projektets fysiske rammer

INSP har siden 2011 holdt til i det nedlagte skoleslagteri, som ligger centralt i Roskilde. Bygningen er det originale INSP som fremstår rustikt og er en vigtig del af INSPs særegenhed og har dannet ramme for det borgerdrevne samlingssted og mangfoldige liv i bydelen. Udfordringen er bygningens klimaskærm der ikke er tidssvarende og tilstrækkelig.
Det kræver en gennemgående renovering og istandsættelse, så det eksisterende miljø kan bestå og sikre at de 9 lokaler og indgange til huset fortsat kan rumme alt fra koncerter, netværk for ledige, folkekøkken, træværksted, kunstudstillinger mm.

Det omfatter projektet

INSPs styrke ligger i at skabe rammen for at borgere mødes på tværs og sikre at nye fællesskaber og idéer opstår.
Der er behov for at taget udbedres, vinduer tilbageføres til original eller skiftes, varmekilder tilføres, kælderrum fugtsikres og tagterrasse renoveres.
Bygningen udgør basen, der skal sikre, at flere andre projekter og aktiviteter kan spire frem, herunder Kedelcentralen som urbant-elektronisk musikinspiratorium, Innovationshuset som nyt frirum for borgerne og kreativ hub for kulturaktører samt den fælles have op ad DSB remisen, som rum for at få nye venner i lokalsamfundet.

Organisering af projektet og involvering af frivillige

Foreningen INSP og Ejendomsfonden INSP er ansvarlige for projektet. INSP skabes i fællesskab. Brugerne bidrager med, hvad de vil, når de kan – og inden for de områder, de brænder mest for. Det betyder, at nye faciliteter og aktiviteter næsten altid opstår i kraft af brugernes idéer og initiativer, og frivillige vil således renovere bygningen sammen med professionelle håndværkere bl.a. tagterrassen og kælderen. Huset forandrer sig konstant og om ti år vil det se anderledes ud, da det til den tid vil være fyldt med nye mennesker. Fremtidssikring er derfor afgørende.

Relationen til lokalsamfundet

Boligselskabet Sjælland, KPC, Roskilde Kommune, INSP og Frivilligcenter Roskilde samarbejder om at skabe sociale rum i et nyt
boligområde midt i Roskilde, som INSPs hovedbygning i forvejen er en historisk del af og har skabt et mangfoldigt byliv i. Der er indgået en partnerskabsaftale om visioner og indsatser i udviklingen af bydelen.
Nogle af INSPs samarbejdspartnere er Roskilde Kommune (jobcenter og center for Socialpsykiatri), Roskilde Festival, Boligselskabet Sjælland, Frivilligcenter Roskilde, RUC og Professionshøjskolen Absalon. INSP Sound er et eksempel på succesfuldt, lokalt, frivilligt tiltag.

Opret en kommentar

(Bliver vist sammen med kommentaren)
(Din email bliver ikke vist)
Gengiv ord og tal som vist på billedet
 • #1 Tomas Skov skrev: 30-11-2018 12:34:34

  Et fantastisk sted der løfter Roskilde

 • #2 Per Steenholdt skrev: 30-11-2018 13:22:21

  Et ualmindeligt godt initiativ. En opgradering af de fysiske rammer er dog en forudsætning for at initiativet kan fortsætte og fungerer i det løft af kvarteret der er under udbygning.

 • #3 Dorte Ernst skrev: 30-11-2018 18:27:43

  Et fantastisk sted, hvor der tænkes ud ad boksen, og hvor man forstår at understøtter et mangfoldigt byliv og samarbejde bredt.

 • #4 lisbeth skrev: 01-12-2018 23:01:09

  dejligt sted flinke mennesker

 • #5 Niels Bisgaard skrev: 02-12-2018 09:40:31

  Jeg vil anbefale at ansøge Realdania Fonden om støttemidler. Jeg kender Jesper Nygård og er ret sikker på, han vil være interesseret.

 • #6 Klavs Frisdahl skrev: 02-12-2018 16:11:38

  Fantastisk fristed for frænder

 • #7 Martin Asring skrev: 03-12-2018 01:21:52

  INSP! stedet der gav mig frirummet til at finde min vej. Jeg sider nu på overbygningen af en udannelse som jeg fik på øje i min arbejdsfrie periode af mit liv på INSP!. Denne udannelse som jeg stadig syntes er fed ville jeg aldrig have fundet vis ikke det skulle være for INSP! Stedet hvor jeg igennem årene har snakket, spist, grint, hygget mig, udviklet ideer, testet ting af, projekt styret, lavet mad og lært at spille på klaver samt meget meget mere. INSP! gav rammerne til efter tanke. INSP! den daglig stue som vi alle kan have brug for når virkeligheden presser på. Jeg håber så inderligt dette sted vedbliver langt ud i fremtiden. Derfor siger jeg til Underværket vis der skulle være et sted vær at bruge penge på så lad det være INSP!

 • #8 Normann Sloth skrev: 07-12-2018 10:41:46

  Et yderst prisværdigt projekt der i høj grad er værd at støtte. "Sociale mursten" i højeste potens! God vind til til projektet og de gode kræfter bag!

 • #9 Hanne Olsen skrev: 13-12-2018 14:39:34

  INSP er et fantastisk sted og fortjener helt sikkert støtten til deres projekt.