Mejeriet åbner op

Den gode idé

Mejeriet vil fortsætte den rivende udvikling, der af lokale ildsjæle er sat i gang med kærlighed til huset og en ihærdig skabertrang, ved at etablere et lyst og åbent indgangsparti, en fast scene med forbedrede forhold for de optrædende og at åbne kulturhuset ud mod haven og byrummet med en ny udendørs scene. Derudover etableres nyt barområde, en spektakulær trappe op til 1. sal og forbedrede køkken- og toiletforhold. Et samlet løft til huset, som bliver multifunktionelt til stor glæde for de mange brugere, og et stort skridt i retning af et gennemrenoveret hus med endnu flere kulturtilbud.

Projektets fysiske rammer

Da Tryllestaven startede billedskole i 2008, tændtes en glød i lokale ildsjæle, der så muligheder i det centralt beliggende hus med mange forskelligartede rum. På frivillig basis lykkedes det at starte et kulturhus med en tro på, at hvis ikke der er en vej, ja, så laver vi en, og hvis ikke vi har kulturen at kæmpe for, hvad skal vi så kæmpe for. For små midler er der i fællesskab med en stadigt voksende skare af frivillige skabt grobund for en bred palet af kulturtilbud. Vi vil gerne optimere de fysiske rammer, så de bliver tidssvarende og indbydende for nye ildsjæle, som kan slutte sig til.

Det omfatter projektet

Vi søger midler til et delprojekt, som er en del af det beskrevne slutprojekt og omfatter de nævnte bygningsforbedringer samt rampe for kørestolsbrugere. Dette kræver en økonomisk indsprøjtning, som sammen med de frivilliges arbejdsindsats vil give Mejeriets faciliteter et tiltrængt boost og åbne op mod byrummet gennem den nyanlagte have og forbedre forholdene for udendørs arrangementer såsom koncerter og åbent hus/cafe. Udvidelse af køkkenet vil understøtte tanken om et moderne forsamlingshus, og renoveringen af 1. salen på sigt vil give mulighed for nye lejere (en fotoklub er interesseret).

Organisering af projektet og involvering af frivillige

Mejeriet er en selvejende institution, hvor den eneste lønnede er rengøringsdamen. Alt andet, fra daglig ledelse og planlægning til fundraising, havepasning og mindre renoveringsopgaver, klares af en voksende skare af frivillige. Mejeriet var med i planlægningen af en kulturnat i Tarm og i et projekt under Århus 2017, hvor der blev samarbejdet med spejdere, plejehjem og seniorcenter om grøntsagsoptog og Halm-Colosseum med internationale islæt. Mejeriet styrker det levende kulturliv i byen og giver næring til kulturelle vækstlag gennem et frugtbart samarbejde med kulturkonsulenten i kommunen.

Relationen til lokalsamfundet

Kommunen bidrager til driften gennem huslejen fra Musikskolen og et fast tilskud til koncerter, og har siden 2013 bidraget med ca. halvdelen af de anvendte anlægsmidler. Kulturprisen 2016 blev givet til den daglige leder, ligesom kommunens kunstudvalg har doneret en skulptur til Mejeriet. En lokal Y’s Mens Club har etableret et Escape Room, Tryllestaven lejer sig ind for at afholde kurser, et vævelaug har en vævestue og Børns Voksenvenner og andre foreninger afholder møder og arrangementer i huset. Alle med lyst til det kan få rum til at udvikle deres egne ideer i Mejeriet og inspirere andre.

Opret en kommentar

(Bliver vist sammen med kommentaren)
(Din email bliver ikke vist)
Gengiv ord og tal som vist på billedet
 • #1 Teatret OM ved Tove Kristensen skrev: 27-11-2018 08:53:16

  Vi har haft et rigtigt godt samarbejde med Mejeriet i Tarm ved flere lejligheder, senest ifm. afslutningseventen på Aarhus 2017 i Hvide Sande, og samarbejdet fortsætter i 2019. Stedet af båret af nogle frivillige, dybt engagerede ildsjæle, der brænder for at bringe kultur og kulturelle oplevelser til området. Året rundt byder Mejeriet i Tarm på en række forskellige aktiviteter og events for forskellige aldersgrupper og en lang række foreninger har deres faste tilholdssted i huset. Mejeriet i Tarm formår at tiltrække publikum også langt uden for kommunens grænser. Vi håber, det lykkes ildsjælene omkring Mejeriet i Tarm at skaffe midler til en meget tiltrængt renovering, så stedet kan fortsætte sin rivende udvikling.

 • #2 Maria Vandborg, kulturkonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune skrev: 06-12-2018 12:53:28

  Mejeriet er et dejligt hus med masser af liv og aktivitet. Det er utrolig flot, hvad der startede med nogle få ihærdige ildsjæle, nu er blevet til et hus med mange forskellige aktiviteter og mødested for lokale i alle aldre. Man bliver altid mødt med åbne arme og smil, og nye aktiviteter og samarbejder er der altid plads til. Der er skabt nogle dejlige rum, men der mangler nogle funktioner for at forbedre tilgængeligheden og ikke mindst imødekomme de aktiviteter, som den gamle bygning lægger hus til i dag.

 • #3 Nikolaj Pedersen skrev: 06-12-2018 13:41:05

  Mejeriet har beriget lokal området ved Tarm, med rigtige mange fantastiske begivenheder af koncerter m.m. Det er det vi har brug for, Tak.

 • #4 Allan Clausen skrev: 06-12-2018 14:05:22

  Mejeriet er et fantastisk initiativ. Der sker masser af spændende ting, og unge og ældre mødes til foredrag, koncerter og mange andre kulturelle aktiviteter. Takket være adskillige frivilliges hjælp er lokalerne langt bedre end i starten, men der er fortsat stærkt brug for de planlagte forbedringer omkring scene, indgang og køkken. Især idéen om en udescene og en kørestolsrampe lyder spændende.

 • #5 Øjvind Toftgaard Knudsen skrev: 06-12-2018 16:25:34

  Mejeriet har på få år udviklet sig til en kulturinstitution i Tarm og bliver flittigt brugt af alle aldersgrupper. Med den øgede aktivitet og et stigende antal større arrangementer, melder der sig problemer med mangel på foyer- og garderobefaciliteter. Endvidere findes i dag kun et toilet, hvilket er helt utilstrækkeligt. Jeg kommer ofte til Mejeriets arrangementer, og det vil glæde mig, om det skitserede projekt kunne føres ud i livet.

 • #6 Jesper Lærke skrev: 06-12-2018 20:52:16

  Mejeriet er et fantastisk sted, drevet af energiske og inspirerende frivillige.
  Fuld opbakning herfra.

 • #7 Dorthe Sloth Balle skrev: 06-12-2018 21:13:04

  LIV og LIVSGLÆDE
  Plads til dig og mig og masser af musik og kreativitet - det er MEJERIET for mig.

 • #8 Frede Haukrogh skrev: 06-12-2018 21:38:48

  Ildsjæle har på kort tid gjort Mejeriet til et spændende og dynamisk sted med en bred vifte af kulturelle og kreative aktiviteter.
  Dette på trods af, at de fysiske rammer bestemt ikke er optimale.
  Området har brug for et sted som Mejeriet, og Mejeriet har brug for en forbedring af faciliteterne for at kunne udvikle og øge sine aktiviteter, til glæde for mange borgere i lokalområdet på begge sider af Skjern Å.

 • #9 Pia Stræde Palmelund skrev: 07-12-2018 09:56:48

  Mejeriet i Tarm er et rigtigt godt eksempel på at mindre lokalsamfund både kan og vil! Udover at være en unik bygning med mange smukke og finurlige detaljer, så har Mejeriet også et beundringsværdigt indhold. Indhold der skabes af de mange ildsjæle, der har deres gang i huset. Som professionel kulturleder kan jeg kun tage hatten af for det kæmpe arbejde, som den daglige ledelse og de mange frivillige gør hver eneste dag. Jeg kan give mine allervarmeste anbefalinger til Mejeriet i Tarm.

 • #10 Iben Skat Nielsen skrev: 07-12-2018 17:31:24

  Det er et fantastisk sted for byen. Et sted med mange brugere, som vi endelig må bevare og udbygge til glæde for mange i byen.

 • #11 Dorthe Larsen skrev: 08-12-2018 18:51:41

  Mejeriet et samlingspunkt, hvor ildsjæle gør deres bedste for alle, der kommer indenfor.
  Initiativ - vilje og varme kendetegner dette skønne sted, hvor kreativiteten med alle dens forgreninger får lov til at udvikle sig og blive vist frem.

 • #12 Laila Dyrvig skrev: 08-12-2018 19:24:41

  Alle mine børn har været glade for at komme i mejeriet. Det er skønt med en så varieret mulighed for kreativ udfoldelse her lokalt. Det er fantastisk med et sådant sted for alle aldre som modvægt til tidens travlhed og at alt kun har værdi, når det kan måles og vejes.

 • #13 Karen Flyger (født Skibsted) skrev: 08-12-2018 20:21:43

  Mit gamle barndomshjem har virkelig fået et pragtfuldt kulturelt islæt for Tarm, hurra for alle de frivillige ildsjæle.

 • #14 Elin Finnerup skrev: 08-12-2018 20:43:58

  En flok ildsjæle har gjort en kæmpe indsats for at vi har fået et kulturhus - samlingssted -
  hvor der foregår rigtig mange ting.
  Jeg håber virkelig at deres fremtidsplaner kan føres ud i livet . Jeg kommer der hver uge til korsang . Kommer til nogle af deres fine koncerter.

 • #15 Lotte Sekkelund Finnerup skrev: 08-12-2018 21:15:09

  Dygtige frivillige på Mejeriet, som hele tiden formår at udvikle stedet til gavn for mange mennesker.

 • #16 Karen Ovesen skrev: 08-12-2018 21:28:24

  Mejeriet er det kulturelle samlingssted i Tarm. Der er f. Eks mange hyggelige og gode koncerter som det er vigtigt at bakke op om, foruden alt det andet, der foregår.

 • #17 Erna Sand Toft skrev: 08-12-2018 21:44:54

  Mejeriet er et dejligt at, med nogle fantastiske mennesker ☺

 • #18 Poul Erling Bjerre skrev: 09-12-2018 10:18:16

  Mejeriet i Tarm er et fantastisk sted, hvor kulturen samles. Et sted som fortjener al den opbakning som er muligt og så er det et sted som man er stolt af at tale om.

 • #19 Poul Erling Bjerre skrev: 09-12-2018 10:18:52

  Mejeriet i Tarm er et fantastisk sted, hvor kulturen samles. Et sted som fortjener al den opbakning som er muligt og så er det et sted som man er stolt af at tale om.

 • #20 Ellen Ahrensback Roesgaard skrev: 09-12-2018 14:51:30

  Mejeriet i Tarm er et fantastisk hus! Områdets kulturelle højborg, intet mindre :)

 • #21 Kirsten og Mogens Nielsen skrev: 09-12-2018 17:57:41

  Hvor man rundt om i landet ser faldefærdige gamle andelsmejerier, ser vi i Tarm en prægtig bygning, hvor den fællesskabsånd, der i sin tid var baggrund for mejeriet lever i bedste velgående. Der er skabt et enestående kulturhus i de gamle rammer – stor opbakning, fantastiske arrangementer, men rammer, der trænger til fornyelse. Vi håber, der kan skaffes midler til det skitserede projekt til glæde for mejeriet – og ikke mindst for os alle her på egnen

 • #22 Finn Larsen Hansen skrev: 09-12-2018 23:31:48

  Et kulturhus, der er blevet fast forankret hos egnens befolkning. Man får super gode oplevelser i et sted, der emmer af liv og fortagsomhed - og bygningen er fantastisk flot renoveret.