Samlingspunkt på Svanholm Gods

Den gode idé

Projektet er forundersøgelse, der skal finde ud af hvad der skal til for at skabe et værdifuldt samlingspunkt på Hornsherred for friluftsliv, fællesskab, økologi og kulinarisk håndværk. Det ønskes at lokale kan møde stjernekokke, bymennesker møde landmænd og besøgende komme tæt på dyr, råvarer og natur. Samlingspunktet bliver et centralt område på godset, der skal indrettes til formålet.

Svanholm har allerede mange besøgende. Men der er mulighed for at åbne godsets natur, landbrug, historie og bæredygtige løsninger mere op for omverdenen. Samtidig kan besøgende og lokale partnere være med til at skabe nye fællesskaber, oplevelser og økologiske eksperimenter på stedet.

Projektets fysiske rammer

Svanholm Gods huser Danmarks største kollektiv med et landbrug, som er pionér inden for økologien. De 420 ha rummer fredskov, smuk natur, gravhøje, dyrehold og eksperimenterende produktioner.

Samlingspunktet vil bestå af en gårdsplads med gedefold, gårdbutik, café, infopunkt, åbne produktioner, naturlegeplads, et mødested til grupper og arrangementer samt adgang til frøhave og urtegård med selvpluk.

Gårdspladsen bliver forbundet med resten af besøgsområdet via stier - til skove, grøntsagsmarker, små dyrehold og kostalden, hvor man kan opleve en malkning og læse om holistisk afgræsning.

Det omfatter projektet

Der søges midler til en forundersøgelse. Den indebærer dels opstart af samarbejder med lokale partnere, som ønsker at etablere sig med aktiviteter på godset, dels afklaring af budget, finansiering, bygnings- og anlægsplan samt arkitektforslag til et nyt samlingspunkt med:

- Mødested og infopunkt i tidligere staldbygning
- Frøhave med naturlegeplads i tilknytning til samlingspunktet
- Åbne produktioner i fødevaregodkendt lokale i tidligere driftsbygning
- Naturstier som forbinder samlingspunktet med skove og dyrehold
- Adgang til køer og kalve med bedre adgangsforhold og information

Organisering af projektet og involvering af frivillige

Projektets drivkraft er Svanholm Storkollektivs frivillige netværksgruppe. Samlingspunktet giver adgang til produktioner, der drives af frivillige - og til formidling af bæredygtige løsninger i privaten, hvor CO2-udslippet pr. beboer er væsentligt lavere end gennemsnitsdanskerens.

Gruppen er i kontakt med NGO’er og mindre virksomheder, der vil etablere sig med aktiviteter på Svanholm: Et landbrugsprojekt for beboere i Tingbjerg, mad-start-ups, en forening for lokale ildsjæle, tre permakulturlandbrug og en restaurant med events og forsøgsmark på Svanholm. Flere kommer til.

Relationen til lokalsamfundet

Svanholm Storkollektivs 120 beboere udgør i sig selv en stor del af det nære lokalsamfund. Samlingspunktet vil bidrage til nye aktiviteter og oplevelser for alle i området og kan blive et udflugtsmål for bl.a. beboere, skoler og institutioner.

Projektet bygger på en eksisterende lokalplan og passer ind i den kommuneplanen, der bl.a. indeholder et mål om at øge oplevelser i naturen og synliggøre dens mange muligheder.

Svanholms status som “særlig landsby” kræver særlige hensyn under byggeprocessen, der er med til at nødvendiggøre en forundersøgelse.

Opret en kommentar

(Bliver vist sammen med kommentaren)
(Din email bliver ikke vist)
Gengiv ord og tal som vist på billedet
 • #1 Kris Jensen skrev: 11-12-2018 16:24:19

  Jeg holder meget af Svanholm, men en del af herredet har de da aldrig været, de holder sig for sig selv, det er fair nok men det lyder som om der er nye toner, det glæder mig

 • #2 Tanja Madsen skrev: 11-12-2018 22:00:05

  Det lyder som et super-fedt projekt! Kunne både se børnefamilier, børnehaver, skoler bruge det. Eller måske bare folk ned en urtehave der trænger til inspiration ...

 • #3 Mikkel Vinther skrev: 13-12-2018 22:08:04

  Det er en vildt god idé! Svanholm er et inspirerende kollektivprojekt med bæredygtighed, fællesskab og natur som omdrejningspunkt, og i det kan mange hente ny energi og ideer!

 • #4 Poul Lykkegaard Hansen skrev: 02-11-2020 19:25:08

  Jeg må sige at det er MEGET STORT og den måde man omtaler Svaneholms status på er nærmest frygtsom den måde man omtaler stedet på for undertegnet man savner det menneskeligt aspekt