SJASK! Mikrovineri & Kulturorangeri

Den gode idé

Velkommen til SJASK! Et undersøgende fælleshus for promoveringen af den grønne dagsorden! Med udgangspunkt i andelstanken vil SJASK åbne et produktions- og kulturhus, der skal samle innovative fødevareproducenter omkring det, det virkelig handler om: Naturen, på naturens præmisser. SJASK henvender sig til alle der eksperimenterer med en mere bæredygtig fødevareproduktion. SJASK er en bevægelse, der anerkender verdens udfordringer og ønsker innovation i fødevareproduktionen. Vi er derfor enormt glade for placeringen på en af DK's mest innovative kulturplatforme: Institut for (X) i Aarhus K.

Projektets fysiske rammer

SJASK arkitektonisk designet til at fremkalde funktionerne der kendetegner en vingård. Vineri, bryggeri og destilleri er køligt og uden direkte sollys med mulighed for naturlig ventilation. Køkkenet og bryggers er med hejsespil og skydelem, som både kan åbnes for råvarer og ventilation. Baren fungerer også som lager, der i sin funktion svarer til blive inviteret ned i en vinkælder. Orangeriet er i 2 etager og skaber rammerne for debat, oplysning og eksperimenter til fremme af den grønne dagsorden. Intet sker uden det fælles møde og alle er velkomne til at deltage og nyde et køligt glas SJASK!

Det omfatter projektet

For at skabe et folkeligt fundament for formidling og innovation i fødevareproduktionen opføres et smukt og bæredygtigt orangeri. En unik platform som danner de fysiske rammer for et væld af kulinariske og kulturelle muligheder. SJASK indeholder et fødevarergodkendt køkken, bryggefacilliteter, samt en bar og café med højt til loftet. Et kulinarisk, virksomt og vinøst mikrokulturhus, hvis potentiale også rummer aktiviteter som koncerter, foredrag, aftenskole og forædlingsworkshops. SJASK passer direkte ind i den nye kreative bydel ved at skabe debat, fællesskab, udflugter, oplysning og liv.

Organisering af projektet og involvering af frivillige

SJASK arbejder ud fra et tillidsprincip og andelstanken, hvor man som privat, forening, startup eller organisation har et medlemsskab, der kan udmøntes i talrige aktiviteter samt brug af facilliteterne til vinproduktion, ølbrygning, destillering og afholdelse af kulinariske workshops samt foredrag, intimkoncerter, smagninger og generel formidling med fokus på naturens råvarer. SJASK er et folkeligt kraftcenter der forener forædling af naturens potentialer og gamle traditioner i et bæredygtigt og arkitektonisk mikrokulturhus, der også danner rammen for folkeligt samvær, fest og forundring.

Relationen til lokalsamfundet

Byudviklingen gør at iværksætteriet bliver truet og derfor vil SJASK sammmen de bæredygtige producenter indenfor vin, øl og alkohol i bydelen slå sig sammen med borgerne om at skabe en produktions- og andelsforening der kan modstå gentrificeringen. En klassisk andelsbevægelsesmodel som også realdania er baseret på. Vi har allerede oplevet en stor tilslutning og begejstring for SJASK Mikrovineri & Kulturorangeri i lokalsamfundet fra både private, foreninger og startups, der i høj grad efterspørger de fælles facilliteter - et kulinarisk og kulturelt fyrtårn det forener det gamle og nye Aarhus.

Opret en kommentar

(Bliver vist sammen med kommentaren)
(Din email bliver ikke vist)
Gengiv ord og tal som vist på billedet
  • #1 Rasmus Frøkjær skrev: 11-09-2020 00:29:13

    Fremragende idé! Ville være en stor fornøjelse at have et fysisk sted at gå hen for at vidensdele omkring hobbyvinbrygning af klimavenlige produkter eller fra egen nyttehave. De fysiske rammer for et sådan fælleskab mangler i den grad og dette setup på Institut for X er jo helt genialt. Jatak!