Den gode idé
Bådebyggeriet bliver et kultur- og friluft hotspot. Vores ide revitaliserer områdets nedlagte bådebyggeri, der med central beliggenhed er bindeled mellem Gl. Dyreborg og Ny Dyreborg.
Projektet skaber nyt liv i bygningen som base og feltstation for moderne maritime aktiviteter og som "kulturel dagligstue" for lokale og turister. Der vil være åbent alle ugens dage herunder også i det kreative værksted på den indskudte etage.
Forsamlingslokalet bliver via donationer udsmykket med genstande fra 1950-2000, som danner grundlag for historiefortælling, formidling, skattejagt og arrangementer for børn og voksne.
Projektets fysiske rammer
Bådebyggeriet kan tilgås fra både land og vand. Det har egne parkeringspladser, strandareal og anløbsbro. Bygningen, hvor der blev bygget Dyreborg joller, er 110 m2 stort. Detil kommer et 50 m2 stort depot samt teknikrum og indskudt dæk.
Faaborg-Midtfyn Kommune, som støtter projektet økonomisk, ønsker tagkonstruktionen og det meget karakteristiske brede udhæng bevaret, da det er et fysisk spor fra produktionsperioden med bl.a. tømmer- og masteoplæg.
Bygningen ligger med 180 graders panoramaudsigt over indsejlingen til Faaborg. Bygningen vil blive bevaret og fortsat være aktivitets- og stemningsskabende i det samlede kulturmiljø.
Det omfatter projektet
Bådeværkstedet renoveres til forsamlings- og aktivitetslokale med 40 siddepladser og kreativt værksted på indskudt dæk. Gammelt utæt eternittag udskiftes til tagpap. Der isoleres og opsættes ny lofter. Gulve og vægge isoleres.
Gamle gasbetonfacader klinkbeklædes med træ i sort. Stort vinduesparti isættes gavl mod vandet.
Der etableres et køkken, to toiletter, træterrasse og handicaprampe. Varmeinstallation fornyes fra olie til luft til vand-varmepumpe. Derudover laves der nye elinstallationer.
Projektet har fundet inspiration hos ikoniske Buck´s of Woodside i Californien: http://buckswoodside.com/ - se virtuel tour.
Organisering af projektet og involvering af frivillige
Projektet er organiseret i en frivillig forening: Bådebyggeriet. Alle kan blive medlem og opstille til valg på generalforsamlingen.
Drift og vedligeholdelse sikres via bruger- og medlemsbetalinger. Alle borgere, de besøgende på havnen, sommerhus- og campinggæster m.fl. kan få adgang til faciliteter og udstyr. Herudover vil Bådebyggeriet og de øvrige foreninger i Dyreborg uddanne folk, afholde events og arrangementer, som både skal formidle de nye aktiviteter og bidrage til foreningernes drift.
Der samarbejdes med Faaborg-Midtfyn Kommune om etablering af nyt byrum ved bådebyggeriet.
Relationen til lokalsamfundet
Projektet er et samarbejde med og til gavn for alle områdets foreninger, havnen og den frivillige købmandsbutik "Provianten", kunstnere og kreative ildsjæle samt Faaborg-Midtfyn Kommune.
Der etableres et samarbejde med de lokale skoler og institutioner, således hele lokalområdet bliver bekendt med de nye aktivitetsmuligheder.
Forsamlingslokalet og det kreative værksted bliver omdrejningspunkt for kulturarrangementer, udstillinger, kurser, workshops og foredrag, hvor alle er velkomne. Dyreborg ligger ved foden til Geopark "Det Sydfynske Øhav" og arbejder på at komme i spil i en ny sammenhæng.