Den gode idé
Byens Blå Torv i Knebelbro på Mols har en ambition om at forene en bred vifte af blå foreninger, indbyde til aktiviteter, fællesskaber og afslapning i rekreative omgivelser og skabe et mødested omkring den gamle bådehavn for mennesker i alle aldre. Havet og fællesskabet er de bærende elementer. Den lille bådehavn i bunden af Knebevig ligger helt unikt i det blå landskab og er ikke blot et fantastisk sted for de stedkendte, men også et aktiv og et potentiale for hele området. Projektet tror på, at med nye faciliteter vil både lokalsamfundet, fremtidig bosætning og nye fællesskaber blomstre.
Projektets fysiske rammer
Projektet vil opføre et nyt Havnehus. Havnehuset organiseres i 2 slanke forskudte bygningskroppe og skaber på denne vis uderum for nære aktiviteter og ophold omkring huset. Den ene bygningskrop danner ryg mod området for parkering og oplag og huser depot for f.eks. skole og institutioner, bruserum og toiletforhold for gæstesejlere og besøgende samt 2 små omklædningsrum med bad. Den anden bygningskrop ligger frit mod broen og vandet mod vest. De to bygninger skaber læ i et sydvestvendt gårdrum. Denne del rummer et fællesrum, et toilet, et depot, en garderobe og et lille køkken.
Det omfatter projektet
Efter mange brugerundersøgelser og analyser har arkitekterne fra KRADS skabt en gennemtænkt og brugbar havneplan for mennesker i alle aldre og med forskellige interesser. Havnehusets opførelse skal initiere resten af masterplanen for havnen, som indeholder aktivitetspladser til lands og til vands. Her skal der udvides med badeplatforme, svømmebaner og jolleplads. I det hele taget skal der være nem adgang til havet. Desuden er der indtænkt en klimasikring af havnen, så denne fremtidssikres til de næste generationer af havnens brugere.
Organisering af projektet og involvering af frivillige
Projektet er udsprunget fra den frivilligdrevet paraplyorganisationen Mols i Udvikling. Denne har været en væsentlig faktor for udviklingen af området de sidste 5 år. Byens Blå Torv består af en særskilt gruppe med 7 frivillige projektmagere. Igennem fem år har projektet på havnen taget form efter talrige undersøgelser og samarbejder med foreninger, kommunen og ikke mindst Molsskolen. Gruppen brænder for at udvikle deres nærområde, tiltrække nye beboere og skabe attraktive tilbud til børn og unge. Byens Blå Torv har potentiale til at blive et nyt centrum for blå aktiviteter på Mols.
Relationen til lokalsamfundet
Der er bred lokal opbakning. Mange forskellige aktører er stærke samarbejdspartnere og ser frem til projektets tilblivelse. Den lokale børnehave, vuggestue, Molsskolen, bådelauget, vinterbadere, surfklubben, søspejderne, kajakklubben og mange lokale borgere drømmer alle om at få adgang til bedre faciliteter, mødes på tværs af foreningerne, klimasikre deres havn og skabe et nyt rekreativt område, som muliggør endnu flere aktiviteter, opholdssteder og læring på og omkring havet. Løbende er der desuden opbygget et tæt samarbejde med Syddjurs kommune, som også forventes at medfinansiere projektet.