Maritimcenter Lillebælt

Den gode idé

Lillebælt er en oase for mennesker, der dyrker maritimt friluftsliv på og under vandet. Strømmen og dybt vand skaber stor variation af planter, fisk, marsvin, som er unik i Europa. De fine naturforhold samt bynære tilgængelighed har skabt det perfekte udgangspunkt for etablering af Maritim Center Lillebælt.

Centeret bliver udgangspunktet for dykning, og maritim naturformidling om Lillebælt. Maritim Center Lillebælt får faciliteter for skoler og klubber, men også kommunens borgere og turister, generelt for alle, som ønsker at blive klogere på den fantastiske natur under overfladen i Lillebælt.

Projektets fysiske rammer

Maritim Center Lillebælt består af to smalle lange træbygninger, føjet sammen af et glasparti i midten. Bygningerne falder diskret ind i de eksisterende nabobygninger, men de er samtidig designet åbne og inviterende, så interesserede forbipasserende vil kunne kigge ind og benytte centerets faciliteter. Centeret vil gå i spil med de eksisterende bygninger i området, bl.a. Lillebælt Værft.

Derudover, vil der i forbindelse med centeret bliver der opført et broanlæg, der binder Centeret og Værftet sammen, men som samtidig giver offentligheden en unik adgang til Lillebælt på vandsiden.

Det omfatter projektet

Vi vil opføre et multifunktionshus, som rummer faciliteter for naturformidling og for brugere af Lillebælt, såsom luft-, grej- og skylle/rense faciliteter.

Hertil kommer undervisningsfaciliteter til kommende brugere (dykkere, sejlere, skole, foreninger m.v.). Faciliteterne er designet, så der gives adgang til netop de områder i huset, man som bruger har behov for. Skoler/foreninger får adgang til undervisningsfaciliteter, formidlingslokale og grejbank.

Turister, der kommer forbi, kan benytte toiletter og formidlingsrum. Dykkerne får adgang til luft, vask, bad m.v. Det bliver overordnet set et hus med mange muligheder

Organisering af projektet og involvering af frivillige

Centeret får en ny organisering. Det forventes, at der nedsættes en styregruppe med andre foreninger og skole.

Centeret vil udvikle sig fra et dykkercenter til at være et knudepunkt for marine fortællinger og oplevelser under vandet med udgangspunkt i Naturpark Lillebælt. Derfor skal naturparken være en del af styregruppen. Naturparken har givet tilsagn om at stå for dele af formidlingen. Styregruppen skal sikre bred fælles indflydelse.

Dykkerklubben er hovedansvarlig i alle faser af projektet, og det er klubbens frivillige, der står for planlægningen af byggeriet og indretningen.

Relationen til lokalsamfundet

Middelfarts dna er på mange måder bygget op omkring Lillebælt. Byen er opstået omkring det maritime, bl.a. med udgangspunkt i marsvinejagten. Marsvinejagten er i dag erstattet af andre ting, som dykning, havhaver, sejlads og turisme.

Middelfart Kommune bakker op om ideen omkring Maritimcenter Lillebælt på Gl. Havn. Centeret vil være med til at binde træbådsværftet og området Sildemarken sammen. Derudover, vil centeret bidrage med faciliteter til naturforeninger, men bliver også en natur-oase for byens borgere og turister.

Både VisitLillebælt, Naturpark Lillebælt og Destination Lillebælt, og div. Foreninger bakker op om Maritim Center Lillebælt.

Opret en kommentar

(Bliver vist sammen med kommentaren)
(Din email bliver ikke vist)
Gengiv ord og tal som vist på billedet
 • #1 Ole skrev: 28-07-2020 22:51:37

  Kanon ide, vil være til stor gavn for mange i vores dejlige by

 • #2 Claus skrev: 29-07-2020 07:12:03

  Fantastisk projekt, som vil give rigtig god symbiose med lillebæltsværftet og mange andre brugere af faciliteterne.

 • #3 Maria skrev: 29-07-2020 08:48:24

  Rigtig god ide👍🏻

 • #4 Per skrev: 29-07-2020 09:21:33

  Flot, funktionelt og indbydende nyt til havnefronten i Middelfart. I Like!!!

 • #5 Ole Arnfelt skrev: 29-07-2020 11:17:53

  Super idé - håber det bliver virkelighed!

 • #6 Helle Ørvad skrev: 29-07-2020 12:06:51

  Godt projekt.

 • #7 Erik Andersen skrev: 30-07-2020 10:29:10

  Hvordan er etablerings- og driftsøkonomien i dette projekt?

 • #8 John Johansen skrev: 30-07-2020 20:04:43

  @Erik Andersen. Etablerings-økonomien, er noget der stadig arbejdes på, er jo derfor vi har projektet på Undervaerker.dk.
  Vi er meget langt men ikke i mål, bl.a. pga ændringer/flytning af byggeriet i forhold til tidligere planer.
  Driftsøkonomien, når huset står færdig, er der lavet beregninger på. Man får ikke støtte fra Fonde og Firmaer, hvis der ikke er lagt en driftsøkonomisk plan.
  Er det noget du gerne vil have uddybet nærmere, så er du altid velkommen til at kontakte Dykkerklubben's formand på formand@marsvinet-lillebaelt.dk

 • #9 Jens Stenbeck Kallesøe skrev: 01-08-2020 13:38:47

  De fantastiske forhold der såvel er over som under vandoverfladen i Lillebælt, giver god mening at udnytte og vise frem. Byen er omgivet af meget smuk natur som kan nydes af lokale som turister. Vi har bla. Naturcentret, Brigdewalking så, hvad med en undervandsgang i glas i forbindelse med det nye maritimcenter, hvor folk som ikke dykker, kan opleve livet under overfladen. Det kunne være en god turistattraktion ligesom Brigdewalking og evt. “sælges” som underwater walking.

 • #10 ERIK YDE skrev: 14-08-2020 10:47:48

  Det lige hvad Middefart har brug for.
  Et sted hvor interesserede i det maritime kan mødes.
  Erik Yde, formand Bælthaven

 • #11 Rudi Pedersen skrev: 14-08-2020 21:55:25

  Det ville være så dejligt at få endnu mere liv i Middelfart omkring Gammelhavn.

 • #12 Dorthe Dalum jensen skrev: 22-08-2020 13:35:48

  Projektet er en mulighed god mulighed for at dykning kan forenes med alle andre udendørs aktiviteter. såsom fiskeri, muslinge dykning, luft til andre dykker. formidling af hvad der foregår under vandet. Virkelig godt projekt godt for Middelfart by

 • #13 Dorthe Dalum jensen skrev: 06-10-2020 10:59:49

  Rigtig godt projekt - spændend hvad dykkerklubben og andre intrasendte kan gøre for at udvikle viden om undervands fauna

 • #14 Vibeke skrev: 13-11-2020 19:58:34

  Fantastisk projekt. Et stort tillykke med Bevillingen. Godt gået.