Ungdommens Højborg i Idestrup

Den gode idé

Idestrup og omegns lokalråd, IOLR, omdanner den slidte, kommunale ungdomsklub til et indbydende ”velkomstcenter” for landsbyen Idestrup på Falster.

Bygningen har en spændende historie. Den blev bygget i 1911 og fungerede som brugsforening frem til kommunalreformen i 1970, og tilhører nu kommunen.

Siden har den fungeret som ungdomsklub, der er livsnerven for områdets unge. De elsker deres klub.

Vi ønskede at udvide husets funktioner, skabe mulighed for at der kan drives erhverv, indrette café og overnatningstilbud mv.

Projektets fysiske rammer

Bygningen ligger på en hjørnematrikel med en særdeles central placering. Der er i andet regi søgt midler til opmåling og registrering af bygningens tilstand og forslag til fremtidigt driftsgrundlag.

Bygningens størrelse og beliggenhed gør den særdeles velegnet til multifunktionelt brug. Ungdomsklubben bruger den kun 2 gange ugentligt, og der er derfor muligheder i at indrette 1-2 erhvervslejemål, som kan generere indtægter til driften. Og ved at indrette en café, som de unge kan være med til at drive, åbnes huset op for lokalsamfundet.
Vi vil skabe en fleksibel og spændende oase midt i byen.

Det omfatter projektet

Projektet har fået midler til en gennemgribende udvendig og indvendig renovering, inkl. tag, klimaskærm, brandsikring og indvendig indretning. El, isolering, energiforsyning mv. gennemgås.

Udefra fremstod bygningen forfalden og skæmmende i bybilledet. Vi fik udarbejdet et prospekt for renoveringen, der angav gennemtænkte arkitektoniske løsninger.

Ud over midlerne fra Realdania, søgte vi også andre fonde og puljer, så vi samlet kunne nå op på en finansiering, der gjorde, at restaureringsarbejdet kunne komme i gang. Renoveringen gør andre aktiviteter mulige.

Organisering af projektet og involvering af frivillige

Lokalrådet er tovholder for den frivillige involvering i samarbejde med de ansvarlige håndværkere, med henblik på sikring af overholdelse af miljøkrav mv.

Alle opgaver forbundet med oprydning og klargøring er løst af frivillige, hvilket vi har prøvet i Idestrup før, bla. i forbindelse med indretning af privatskolen, idrætsklubben og hallen. Der er meget stor lokal opbakning til dette projekt.

I byen findes en lokal el- og alarmvirksomhed, trælasthandel, som bla. handler med genbrugsmaterialer, ligesom der er en lang række håndværkskyndige personer i lokalområdet. Alle hjælper til!

Relationen til lokalsamfundet

Ungdomsklubben er helt central for byens liv og de unges oplevelse af deres ungdomsliv i byen. Udover nogle få typer idræt er der ikke andre tilbud til ungdommen i området. De unge elsker deres klub.

Det er Guldborgsund Kommune, der driver ungdomsklubtilbuddet, som de vil opretholde, hvis bygningen bringes i forsvarlig stand.

Huset ejes af Guldborgsund Kommunes Ejendomsenhed. Her er man også positivt indstillet overfor projektet, for der er ikke andre egnede steder til områdets unge.

Opret en kommentar

(Bliver vist sammen med kommentaren)
(Din email bliver ikke vist)
Gengiv ord og tal som vist på billedet
 • #1 Kirsten Birke Lund skrev: 14-01-2015 23:13:48

  Fantastisk tiltag - bare den bredde, der er beskrevet i den korte præsentation. Hvor der er tænkt på både de unge, på erhverv, på forskønnelse og ikke mindst på samarbejde.
  Bestemt et støtteværdigt projekt!

 • #2 Heidi Jørgensen skrev: 14-01-2015 23:21:37

  Fantastisk og iderigt projekt dom helt sikkert vil være til gavn for Idestrup og omegn.

 • #3 Carina Bastlund skrev: 15-01-2015 00:18:34

  "Klubben" har været et yndet opholdsted for mit barnebarn og hans venner i 9. klasse igennem de sidste år. Det er virkelig vigtigt, at byens unge mennesker har et sted de kan hænge ud sammen. Jeg håber, at det kan blive udvidet og gøres mere attraktiv.

 • #4 Tine Laulund skrev: 15-01-2015 06:46:56

  Idestrup er en by med et stort sammenhold og at få mulighed for bevare og videreføre ungdomsklubben som et sted med mange muligheder for unge og ældre, vil uden tvivl blive bakket op af rigtig mange .
  Skønt, spændende og fremsynet projekt!

 • #5 Gitte skrev: 15-01-2015 08:42:26

  Har selv gået der, havde mange gode timer der.
  Nu er det så datterens tur og snart knægten hvis vi får lov til at blive.

 • #6 Dorte Kot Spuur skrev: 15-01-2015 08:48:19

  IUK er de unges fristed. Jeg er selv en af de mange, som selv er opvokset her og flyttet hertil igen, og som er forældregenerationen nu. Har selv haft mange sjove stunder med vennerne i klubben, som er et frirum fra forældre, og med søde og dygtige ansatte. Jeg er overbevist om at der vil være massiv opbakning hele vejen rundt, ift. frivillig hjælp er jeg ihvertfald med 😊 Dejligt initiativ!

 • #7 Marianne Cornelius skrev: 15-01-2015 09:29:50

  Dejligt sted nu for mine børnebørn.

 • #8 lars jørgensen skrev: 15-01-2015 11:32:08

  Super godt initiativ... er selv flyttet til byen og har 2 mindre børn som godt kunne bruge det på sigt...

 • #9 Camilla Holst Rasmussen skrev: 15-01-2015 12:28:28

  Den gamle brugsforening var der legetøjsforretning i da jeg var helt lille. Som barn var der postkontor, jeg kan endnu fornemme lugten af cigar, når jeg kom der med min mormor:-) Siden blev det til IUK, hvor jeg som ung, mødtes med andre unge fra det meste af Nykøbing. Et trygt og godt sted at få fodfæste når man er ung og usikker, med kompetente og ansvarsbevidste voksne. I dag går min søn i IUK og det er stadig et trygt sted, hvor de voksne kan fange evt problemer.
  Projektet skal vinde pengene fordi det er fremsynet og kreativt. Det vil sikre en oase midt i byen, som nægter blot at se til og dø hen!

 • #10 Mathias Pyndt Rasmussen skrev: 15-01-2015 13:26:39

  Klubben er hver uge velbesøgt, også af mange unge mennesker fra andre byer, nogle endda helt fra Lolland. Begge mine forældre har også gået i den her klub, dog for en del år siden, men selv den gang var det den bedste klub man kunne komme til. Det var, og er, den klub alle folk synes er hyggelig. Det er en klub størstedelen af forældrene tør og sende deres børn til, fordi de ved at der er er godt og trygt. Selv de ældre af mine venner, synes det er en fed klub at være i. Derfor ville det være ekstremt ærgerligt hvis den blev lukket, eller værre, blev revet ned, for det ville betyde at alle os unge ikke længere har et sted at tage hen. Det er et godt sted at være. Der er små "hyggekroge" man kan sidde og snakke i. Der er et fedt diskotek man selv kan prøve. Og hvis man har nogle ting man går og er ked af det over, er de voksne altid friske på at tage en rolig snak om det.
  Kort sagt, Idestrup ungdomsklub fortjener de her penge, for det er uden tvivl den mest fantastiske klub på hele Falster.

 • #11 Mads Skovby skrev: 15-01-2015 14:03:22

  Idestup ungdomsklub er en af det fedeste steder på Falster, det er mega hyggelidt, der er et fanstik fældeskab. Jeg har selv være der, være gang der har været åbnet og man går virklig glip af noget ved ikke og komme. Håber virklig flok vil støtte klubben! :-)

 • #12 Jes v Larsen skrev: 15-01-2015 22:01:30

  Dette er et af de vigtigste huse i Idestrup. Det fortjener omsorg og kærlighed. Det har en unik historie der har betydet rigtigt meget for mange mennesker i området i over 100 år.
  Det ligger i byens hjerte, en placering der kan give mennesker mange og gode oplevelser de næste 100 år.

 • #13 Claus-Ebbe Junker skrev: 17-01-2015 16:59:59

  Rigtig god idé. Udover Brugs, posthus og ungdomsklub, har der været cykel- og knallertforretning / -værksted i bygningen i en kort periode i sidste halvdel af 70'erne.

 • #14 Herdis Helding skrev: 17-01-2015 17:05:38

  Det er en fantstisk god ide at istandsætte ungdomsklubben. Det ville være rædselsfuldt med en byggetomt midt i byen. Samtidig ville ungdomsklubben mangle et sted at være.
  I idestrup må det kunne lade sig gøre ved brug af en masse Idestrup ånd.

 • #15 Abelone Glahn skrev: 17-01-2015 17:17:36

  Idestrup gør et kæmpe arbejde for at fastholde og udbygge, så byen er levende, for unge, for gamle. Skolen er bevaret, der er masser af andet liv og mange frivillige kræfter. Selvfølgelig er det oplagt, at ungdommen også fastholdes i byen, så jeg håber, dette projekt vinder plads i rækken. Vi har brug for, at Falster ikke affolkes og at de unge ikke bare tænker, det fede findes i de større byer. Idestrup, go for it!

 • #16 Jane Rasmussen skrev: 18-01-2015 10:34:40

  Spændende!

 • #17 Marianne Cornelius skrev: 18-01-2015 11:41:08

  Jeg håber at dette protjekt gennemføres mine børn og nu mine børnebørn har stor glæde af huset...

 • #18 Gunnar Schønveller skrev: 18-01-2015 13:37:13

  Fantasi og frihed er lige så vigtigt som viden.

 • #19 mette dueskov skrev: 18-01-2015 14:16:08

  Jeg er selv fra Idestrup og har gået meget i klubben som mine to drenge også har haft meget glæde af dem

 • #20 Mette Dueskov skrev: 18-01-2015 14:19:26

  Jeg er fra Idestrup og har gået meget i klubben lige som mine to drenge også har haft glæde af den, og nu er det min niece og nevø.....

 • #21 Mary Eriksen skrev: 18-01-2015 14:19:36

  Godt initiativ.

 • #22 Caroline Philipsen skrev: 18-01-2015 18:07:58

  Idestrup Ungdomsklub er helt klart det fedeste sted for os unge i byen! Og den fortjener helt klart den her renovering! Et af højdepunkterne ved hele ugen er helt klar at komme i klub! Vi er ikke kun unge fra Idestrup som mødes, men unge fra stortest hele Falster! Udentvivl den bedste klub, med et godt fælleskab blandt unge samt de voksne der er i klubben!

 • #23 Dorthe Nielsen skrev: 18-01-2015 22:50:55

  Fantastisk projekt. Jeg er opvokset i byen og er siden flyttet tilbage...netop for at tilbyde min familie, at være en del af et lille bysamfund med et utrolig stækt fælleskab - her findes frivillige kræfter i en udstrækning ud over det sædvanlige. IUK er en af rammerne for byens beboere og projektet ville støtte et godt eksempel på "fællesskab og samhørighed" som andre kunne blive inspireret af. Midlerne vil ikke blot forskønne hjertet af IDESTRUP, men samtidig medvirke til endnu bedre mulighed for at udvikle os som samfund.

 • #24 Vibeke Andersen skrev: 18-01-2015 22:57:37

  Jeg er selv tilflytter fra København. Har boet hernede i 11 år med min mand og vore 3 børn. Vi har gode job, børnene stortrives, dejligt nærmiljø. Trygge naboskaber/relationer. Vi glæder os over det dejlige nærmiljø. Børnene færdes i trygge omgivelser, fordi vi kender hinanden. Mine to piger går i ungdomsklubben. Og lillebror vil selvfølgelig også gerne gå i ungdomsklubben til næste år.
  Og de har det rigtigt fint med de andre. De er jo teenagers, så at slippe lidt væk hjemmefra, er jo ganske rart. Så at vi alle ønsker at bevare vores ungdomshus i Idestrup er jo oplagt. At få lov at bevare en oase i byen til glæde for vore unge, burde jo være en helt naturlig ting. Så hvis vi kunne skaffe midlerne til at udbygge/ vedligeholde dette vil det jo komme os alle til gavn. En cafe, som er på tale, vil jo være med til at samle de unge i et fællesskab, som er så vigtigt i vore dage. Jeg håber, at projektet her vil blive en realitet, da vi virkelig har brug for at støtte op om de blomstrende landsbyer, samt at belønne de iværksætter- kræfter, som er her i vores by.

 • #25 Celine Jørgensen skrev: 19-01-2015 09:13:18

  Det er en af de glæder ved mandag og onsdag. Klubben, som redder humøret om aftenen.
  Man får et super godt sammenhold, og alle kender stort set hinanden. Der kommer som sagt også tit mennesker udefra, som men hurtigt lærer at kende.
  Der er sjældent form for konflikter, da alle er søde og gode til at snakke om tingene.
  De søde voksne, som også er der, sælger slik og dejlig sodavand, er også gode til at få nogle aktiviteter og samtaler sat i gang.
  Det er i bund og rund bare et super hyggeligt sted at være

 • #26 Thomas Christoffersen skrev: 19-01-2015 09:20:04

  Jeg kan se hvor vigtigt det er med et lokalt samlingspunkt for de unge - udover skolen - i trygge omgivelser, hvor der er voksen opbakning når de har brug for det af voksne de kender.

 • #27 Frode Vest Hansen skrev: 26-01-2015 02:39:08

  Kunne man forestille sig København uden de gamle bygninger? Nej-vel?
  Bygningen ”den gamle Brugs” fra 1911 er en kulturarv og er en del af vores historie i lokalområdet.
  Vores rødder i historien, som giver god mening fra dengang frem til i dag.
  Bygningen ligger lige i hjerte af Idestrup by og kan gøres til et kæmpe stort hjerte, når projektet er gennemført.
  Et projekt hvor ungdomsklubben genhuses sammen med erhvervelokaler og naboer giver god mening og godt ejerskab mellem unge og området.
  Projektet er med til at bevare nærmiljøet, så ”isme” holdes på afstand og de ”rødder”, som vi også selv var engang, finder stille og roligt tilbage til dydens smalle sti.
  Fjerner man bygningen ”Den Gamle Brugs” (ligesom man fjernede Gedser Radartårn fra ”Den Kolde Krig” eller dengang jerntæppet eksisterede, nu sikkert også Østersøhallen, nu sikkert også Storstrømsbroen), forsvinder mangfoldigheden i vandkantsområderne og bosætningen i vores områder bliver endnu vanskeligere.
  Jeg støtter ubetinget vores kulturelle arv som ”Ungdommens Højborg i Idestrup” og ”Gedser Remise” (Fra trafikmagnet til turistmagnet).

 • #28 Ida Paulsen skrev: 01-02-2015 11:03:25

  Flot projekt! Til gavn for de unge og til gavn for hele området!
  Det er et initiativ, som vi alle bør bakke op:-)

 • #29 Simon Vikstrøm skrev: 03-02-2015 11:54:51

  Godt med nogle ildsjæle i lokalmiljøet. Intet er vigtigere!!!

 • #30 Louise Sembach skrev: 05-02-2015 06:18:40

  Spændende

 • #31 Birte Hansen skrev: 06-02-2015 11:09:55

  Flot initiativ jeg håber det lykkes at få nogle penge som kan komme de unge mennesker til gavn.

 • #32 Jørgen Hansen skrev: 06-02-2015 11:16:34

  Dejligt med nogle ildsjæle i vores lille by.jeg håber der bliver lidt penge til at renovere ungdoms klubben med det vil pynte på hele byen og være til stor glæde for alle de unge.

 • #33 René Højgaard Frederiksen skrev: 11-04-2015 20:02:46

  Super initiativ!