Bjerre Arrest Vandrehjem

Den gode idé

Den gamle fredede Bjerre Arrest er under renovering og skal tages i brug som et spændende og anderledes vandrehjem, hvor turister samt gæster på kroen får en rå og autentisk oplevelse ud over det sædvanlige. Dele af bygningerne bliver desuden brugt som museum. Et sådant projekt med fokus på oplevelsesøkonomi i et landdistrikt har stor demonstrationsværdi for andre landsbyer.

Et andet vigtigt element i projektet er at forskønne arresten. Ejendommen har stået tom i 20 år, og tidens tand har formørket dens fremtoning.

Projektets fysiske rammer

Bjerre Arrest består af et celleafsnit i fire etager med i alt 15 celler samt et tinghus, hvor der i gamle dage blev afholdt rettergang. Gennem tiderne har arresten huset alt lige fra voldtægtsmænd og mordere til modstandsfolk og nazister. Nogle af forbryderne blev endda ligefrem hængt på byens galgebakke.

Bjerre Arrest har således en spændende historie, som det er vigtigt at få fortalt. Projektet skal derfor ændre mindst muligt på arrestens fysiske rammer. Fokus er i stedet på - i samarbejde med Kulturstyrelsen - at forskønne og bevare stedets originale substans.

Det omfatter projektet

Vi søgte om støtte til en fuldstændig renovering af celleafsnittet med de 15 celler. Det inkluderede brandsikring af etageadskillelserne, ny strømføring, nyt varmesystem, nye vinduer samt to nye badeværelser. Desuden er der etableret en repos i hver af cellerne, og der er sat hængsler på tremmerne, således at de i tilfælde af brand kan åbnes udad.

Hedensted Kommune har hjulpet med at nedrive garagen, lageret samt en tilbygning. Ingen af disse bygningsdele er fredet

Organisering af projektet og involvering af frivillige

I front for projektet står “Forening til bevarelse af Bjerre Arrest”. Foreningen består af en 7 mands bestyrelse. Der er til projektet tilknyttet en arbejdsgruppe, der primært består af lokale kræfter suppleret af en arkitekt og en ejendomsudvikler. Arbejdsgruppen står bl.a. for udarbejdelsen af planen for renoveringen samt budgetter og lignende.
Projektet nyder desuden stor lokal opbakning. Byens borgere giver således en hånd med under den praktiske del af renoveringen.

Relationen til lokalsamfundet

Den 6-1-2015 blev der på Bjerre Kro holdt informationsmøde om projektet. Her dukkede der næsten 100 borgere op for at høre nærmere samt give deres besyv med.

I forlængelse af borgermødet blev det besluttet, at finansiere købet af Bjerre Arrest for 250.000 kr. gennem udsteddelsen af folkeaktier og dette lykkedes. Foreningen købte derefter Bjerre Arrest.

Der blev også givet et tilsagn om tilskud fra Hedensted Kommune på 125.000 kr.

Bjerre Lokalråd og Bjerre Borgerforening er ligeledes aktive medspillere i projektet.

Opret en kommentar

(Bliver vist sammen med kommentaren)
(Din email bliver ikke vist)
Gengiv ord og tal som vist på billedet
 • #1 Morten Rye skrev: 19-01-2015 21:43:29

  Fantastisk idé. Arresten har virkelig trængt til en kærlig hånd længe. Det er snart 30 år siden jeg flyttede fra byen, men jeg smider gerne et par arbejdshandsker i bilen og kører ned fra Aarhus og giver en hånd med

 • #2 Kim kyed skrev: 22-01-2015 22:51:41

  Go for it!! Fantastisk projekt.

 • #3 Eva Marie Jensen skrev: 24-03-2015 15:12:02

  Ideen med Bjerre Arrest med at gøre den til vandrehjem har ellers været et ønske fra en tidligere kroejer men da var det ikke mulig for at gøre arresten til vandrehjem. Endelig kommer det noget ud af det

 • #4 Maria skrev: 26-02-2017 23:43:50

  Fantastisk ide :) jeg kom forbi på en vandretur for nogle år siden og gik på opdagelse I det forladte fængsel. Efter at få gåsehud I fængslet fik vi en kødkost I solen i pølsevognen ved siden af. Jeg glæder mig til at komme og overnatte :)

 • #5 Pernilla Mathisen skrev: 22-05-2017 22:00:49

  Dejligt at arrest bygningen kommer til sin ret igen. God ide at lave den til et vandrerhjem. Det er lidt pudsigt, men jeg brugte samme bygning til mit eksamensprojekt på arkitektskolen og lavede en kunstskole hvor cellerne blev bibeholdt til soverum. Glæder mig til at se det igen en dag :-)